Acasă Focus Agricol Totuși, interzis la pășunat iarna

Totuși, interzis la pășunat iarna

de L M

protest ciobaniParlamentarii au anunțat că nu se mai lasă influențati de vocea străzii și au decis să interzică, prin lege, pășunatul iarna, chiar dacă ciobanii au ajuns până pe zidurile Parlamentului pentru ca această prevedere să nu se aplice. Totuși, s-au făcut unele reparații, astfel că ciobanii vor putea să aibă mai mulți câini la stână, iar despăgubirile ce trebuie să le primească cei care au înregistrat pagube din cauza animalelor sălbatice trebuie să se plătească mult mai repede.

Deputații din Comisia pentru agricultură au dezbătut și aprobat, marți, cele mai importante modificări la Legea nr. 407/2006 privind vânătoarea și protecția fondului cinegetic, care se referă la pășunatul iarna, la despăgubiri și la numărul de câini de la stână. Modificările la lege făcute în 2015 au scos ciobanii în stradă, de au ajuns să ia cu asalt Palatul Parlamentului. Pentru dezamorsarea situației, proaspătul Guvern Cioloș, la acea vreme, a decis suspendarea acestor prevederi pentru câteva luni. Cu greu deputații s-au strâns ca să rezolve problema înainte de a le expira mandatul, dar soluția votată este cea contestată de ciobani.

Mai exact, prin modificările din 2015, se interzice „pășunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie și 24 aprilie”. Această interdicție a nemulțimit profund ciobanii, care au susținut că, din cauza vânătorilor, nu pot dispune de propriile terenuri așa cum doresc.

În Comisia pentru agricultură s-au remarcat două curente: unul pro ciobani, cu dreptul lor asupra propriilor pământuri, și unul care susținea interdicția. Două voci au fost mai putenice, Petre Daea, fost ministru al Agriculturii, și Attila Kelemen, medic veterinar și vânător de mai multe zeci de ani, după cum singur a precizat. Cei doi au susținut interdicția nu prin prisma susținerii vânătorii, ci prin cea referitoare la protecția pășunilor, pentru că exploatarea excesivă duce la distrugerea lor. „Pășunatul iarna este o crimă”, a declarat deputatul Petre Daea în cadrul dezbaterilor.

Reprezentantul Ministerului Mediului a susținut propunerea cu menținerea interdicției exprese în Legea vânătorii, chiar dacă mai există referiri similare și în alte legi, precum cea a zootehniei.

În cele din urmă, s-a votat ca în Legea vânătorii să rămână prevederea referitoare la interzicerea pășunatului iarna.

Câini mulți și despăgubiri rapide

Cât privește numărul de câini ce însoțesc turmele și cirezile, deputații au fost foarte flexibili și au aprobat întocmai cele convenite în dezbaterile cu ciobanii. Astfel, sunt permiși cel mult 6 câini la turme de cel mult 300 de animale, la munte, 4 la deal și 3 la câmpie. Pentru fiecare 100 de animale în plus, se permite câte un câine în plus, dar nu mai mult de 10 la munte, 7 la deal și 5 la câmpie. În schimb, la stână pot fi oricâți câini vor ciobanii și văcarii, dar numai legați sau ținuți în țarc.

O altă prevedere de care erau interesați în special agricultorii se referă la plata despăgubirilor provocate de animalele sălbatice. Astfel, constatarea pagubelor și emiterea deciziei comisiei de constatare se face în cel mult 72 de ore de la depunerea cererii scrise de către persoana păgubită, la primăria unde s-a produs paguba. Iar plățile despăgubirilor trebuie făcute în cel mult 30 de zile de la emiterea deciziei.

din aceeasi categorie