Acasă Focus Agricol Pregătiri pentru subvenționarea energiei electrice în irigații

Pregătiri pentru subvenționarea energiei electrice în irigații

de L M

Legea privind subvenționarea cheltuielilor cu energia electrică folosită la irigații ar putea avea parte de norme de aplicare în viitorul extrem de apropiat; legea în sine nu nu are nicio șansă să producă efecte anul acesta. E drept, nici irigații nu s-au prea făcut, după ploile masive din primăvara acestui an.

În primăvara acestui an, Camera Deputaților a adoptat Legea nr. 125/2021, referitoate la Legea îmbunătățirilor funciare, prin care statul ar urma să subvenționeze până la 50% din valoarea cheltuileilor „aferente consumului de energie electrică, necesar funcționării agregatelor sau echipamentelor pentru irigații, pentru care se asigură apa pentru irigații în baza contractelor multianuale/sezoniere”. Banii ar urma să fie asigurați din bugetul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), „în limita sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinație”, potrivit legii nr. 125/2021.

De remarcat, legea urma să intre în vigoare pe 1 iulie 2021. Pentru aceasta, Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică proiectul de HG pentru Normele de aplicare. Pentru acest an, nu se pune problema subvenționării curentului folosit la irigații, pentru că proiectul de Norme stabilește doar pentru viitor.

Astfel, până la 1 septembrie, ANIF trebuie să facă o estimare a sumelor care ar urma să fie aplicare ca subvenții în acest caz. Estimarea sumelor  trebuie comunicată beneficiarilor, dar decontarea ține seama de alocările bugetare care se fac pentru anul următor.

De fapt, cea mai importantă parte a acestui proces de subvenționare urmează să aibă parte de legislație. Este nevoie de un ordin de ministru prin care să fie stabilite criteriile tehnice necesare decontării cheltuielilor cu energia electrică folosită la irigații. De remarcat, este vorba de irigații pentru care sunt încheiate contracte multianuale și sezoniere de beneficiari cu ANIF. Poate așa agricultorii mai folosesc irigațiile pentru că, până acum, autoritățile statului nu au prea avut succes.

În prezent, statul asigură gratuit apa pe canalele principale de irigații, dar cele mai importante costuri sunt cele cu energia electrică.

În 2021, au fost încheiate contracte multianuale și sezoniere pentru 827.903 ha, fiind irigate, efectiv, doar 51.161 ha.

din aceeasi categorie