Exploatarea pădurii este în bună parte blocată din cauza unor acte normative, fapt ce are consecințe economice și sociale, susțin sindicaliștii de la Federația Silva. Despre această situație a fost înștiințat și premierul Marcel Ciolacu, de la care silvicultorii așteaptă soluții, mai ales că situația este generată de legislație. Mai exact, este vorba de amenajamentele silvice, documentele care stau la baza lucrărilor în pădure, inclusiv tăierile de lemn, care nu pot fi aplicate dacă nu sunt publicate în Monitorul Oficial, lucru care nu s-a mai produs în ultima perioadă. Și mai este o problemă ce trenează de mai multă vreme: evaluările de mediu pentru aceste amenajamente, cerute retroactiv.
Federația Silva (…) a adus la cunoștința prim-ministrului României, printr-un Memoriu depus vineri, 2 februarie 2024, o situație de blocaj fără precedent, cu care se confruntă în această perioadă Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, a cărei rezolvare stă exclusiv în intervenția cât mai urgentă a conducerii Guvernului, se arată într-un comuncat de presă al federației.
Potrivit documentului, „Romsilva are în prezent un volum de masă lemnoasă de peste 1,5 milioane de metri cubi blocat, cu o valoare estimată la 600 milioane lei, care, dacă nu se modifică legislația actuală, rămâne nerecoltat și nevalorificat în anul 2024”, precizează documentul.
Sindicaliștii dau vina pentru această situație pe două acte normative. Primul act normativ este Legea 347/2023, intrată în vigoare la data de 16.11.2023, ce aduce modificări și completări Codului silvic. Potrivit acestuia, amenajamentul silvic intră în vigoare după publicarea acestuia în Monitorul Oficial al României împreună cu ordinul de ministru pentru aprobare. Amenajamentul silvic este studiul de bază în gestionarea pădurilor, fundamentat ecologic, cu conţinut tehnico – organizatoric, juridic şi economic, fără de care nicio lucrare silviculturală nu poate fi realizată.
„Din cauza acestei reglementări birocratice și contraproductive, 25 de ocoale silvice, din cele 312 din cadrul Romsilva, nu pot executa în prezent lucrările silviculturale și nu pot recolta lemnul de pe o suprafață de aproximativ 150.000 hectare păduri întrucât, de la intrarea în vigoare a Legii nr. 347/2023, niciun amenajament silvic nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, fiind o întârziere de aproape 3 luni, timp în care nici populația nu poate fi aprovizionată cu lemn de foc, deși ne aflăm în plină iarnă, și nici industria de prelucrare, care aduce plusvaloare economică acestei resurse regenerabile, de importanță strategică”, susțin sindicaliștii.
Silvicultorii atrag atenția că „procedura de publicare a amenajamentelor silvice în Monitorul Oficial este una greoaie, ca să nu spunem imposibilă, întrucât un singur amenajament poate avea și câteva mii de pagini, care trebuie listate, semnate și ștampilate pentru conformitate pe fiecare pagină, apoi scanate și pregătite de publicare, ceea ce a făcut ca după intrarea în vigoare a Legii nr. 347/2023, 16.11.2023, niciun amenajament silvic aflat în situația de mai sus să nu poată fi publicat”.
La Romsilva, din cauza blocajului produs, nu pot fi puse pe piață peste 515.000 mc de lemn, cu o valoare de mai mare de 200 de milioane lei. „Practic avem o resursă extrem de importantă, iar din cauza unor proceduri birocratice aberante, nu putem avea acces la ea, în timp ce blocajul devine tot mai acut pe măsură ce se parcurg procedurile legale de avizare, iar numărul acestor amenajamente crește, cu majorarea corespunzătoare a cantității de masă lemnoasă aflată în imposibilitate de a fi recoltată și valorificată”, arată comunicatul.
Analiză
„Un al doilea act normativ care blochează activitatea de producție este HG nr. 236/2023 privind aprobarea metodologiei de evaluare de mediu pentru amenajamentele silvice, a cărei aplicare conduce la imposibilitatea recoltării și valorificării lemnului la un număr de 105 ocoale silvice de stat din cele 312 existente, resursa blocată ajungând la circa 1 milion de metri cubi de lemn, cu o valoare estimată la 400 de milioane de lei, blocaj care durează în multe cazuri între 6 – 12 luni”, susține documentul.
Mai mult, din 312 ocoale silvice aparținând statului, 130 de ocoale silvice au o resursă blocată de 1,5 milioane de metri cubi de lemn (dintr-un total de aproximativ 9 milioane mc), cu o valoare totală estimată la 600 milioane de lei, blocaj cauzat de procedurile birocratice stufoase, având amenajamentele silvice, ori aflate în procedură de evaluare de mediu, ori cu avizele de mediu obținute, dar care așteaptă de aproape trei luni să fie publicate în Monitorul Oficial.
Analiza făcută de sindicaliști privind impactul acestor acte normative arată consecințe negative pe mai toate planurile. Din punct de vedere ecologic, pot apărea dezechilibre la nivelul arboretelor, cauzate de neefectuarea sau efectuarea cu întârziere a anumitor lucrări tehnice și neaplicarea la timp a tratamentelor silviculturale, cu efecte în timp asupra stabilității funcționale a pădurilor.
Cât privește latura socială, silvicultorii au adus în discuție asigurarea populației cu lemn pentru foc. „Din calculele noastre, bazate pe datele oficiale furnizate de Institutul Național de Statistică, vor fi afectate peste peste 275.000 de gospodării din cele aproximativ 3,5 milioane, care sunt în prezent dependente de încălzirea cu lemn”, susțin sindicaliștii.
Pe de altă parte, se poate ajunge la „pericolul concedierii câtorva mii de salariați și transferarea acestora, din zona plătitorilor de contribuții la bugetul de stat, în zona de beneficiari ai ajutorului de șomaj, adică în sfera asistaților social, cu o presiune uriașă pe bugetul de asigurări sociale, într-o perioadă în care pacea socială și bunăstarea economică ar trebui să fie pe primul loc la nivel național”, arată comunicatul.
Din punct de vedere economic, „consecința neaplicării amenajamentelor silvice conduce la imposibilitatea recoltării de masă lemnoasă, astfel încât niciun contract comercial nu se poate derula, nu se obțin venituri, nu se vor putea plăti salariile și nici celelalte obligații către bugetul statului”, atrage atenția Federația Silva, care preconizează că, în acest fel, vor fi favoizate tăierile ilegale de pădure.
Mai mult, nu se va putea valorifica volumul de lemn din ocoalele fără amenajament silvic în noile variante cerute de lege, ceea ce va conduce la încasări reduse la bugetul de stat. Numai din TVA, paguba la bugetul de stat ar fi de aproximativ 70 milioane de lei.
În aceste condiții, „Federația Silva a solicitat intervenția conducerii Guvernului pentru rezolvarea acestui blocaj fără precedent. (…) Federația Silva a solicitat organizarea cât mai curând a unei întâlniri cu Prim-Ministrul Guvernului României, domnul Marcel Ciolacu, pentru a discuta întreaga problematică cu care se confruntă lucrătorii din silvicultură în această perioadă”, completează comunicatul.