Ministerul Mediului anunță, pe pagina sa de Facebook, semnarea primului contract prin care se finanțează împăduriri, sumele necesare fiind furnizate de PNRR. „La pachet” vin și banii pentru sechestrarea carbonului de către viitoarea pădure. Postarea nu precizează unde se va crea viitoarea pădure și cine va fi beneficiarul, dacă este de stat sau privat.
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a semnat primul contract de finanţare aferent Campaniei Naţionale de Împăduriri 2022-2026, finanţată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a anunţat ministerul, vineri, pe pagina sa de Facebook.
„Este vorba despre un buget în valoare de 6 milioane lei, pentru înfiinţarea unei suprafeţe de pădure de 82,3 hectare. Pe această suprafaţă vor fi plantaţi puieţi forestieri de salcâm şi stejar, începând chiar din această primăvară”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos
.Pe lângă finanţarea pentru plantaţia propriu-zisă, acoperită integral din fondurile PNRR, beneficiarul va primi suplimentar, pentru o perioadă de 20 de ani, prima de sechestrare de carbon în valoare de 456 euro/an/ha.
„Semnarea acestui prim contract reprezintă un moment simbolic pentru noi, deoarece marchează practic începutul celui mai ambiţios proiect pentru creşterea suprafeţei de pădure, realizat vreodată în România. Avem deja în analiză solicitări pentru câteva mii de hectare, iar numărul doritorilor creşte în fiecare zi. Sunt optimist că ne vom atinge obiectivele şi că, la sfârşitul anului 2026, România va beneficia de 56.000 de hectare de pădure nouă. Acţiunile de împădurire pot începe imediat după semnarea contractelor, aşa că ne vedem la plantare”, a spus ministrul.
Măsura din PNRR – Investiţii în noi suprafeţe ocupate de păduri inclusiv în păduri urbane şi reîmpăduriri – are un buget de 730 milioane de euro şi vizează realizarea a 56.000 ha de noi păduri şi suprafeţe cu vegetaţie forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice, cel puţin 90 de pepiniere operaţionale noi şi renovate, precum şi suprafeţe noi de păduri urbane.
În vederea implementării cât mai eficiente a schemei, a fost creată aplicaţia informatică „Program de gestionare a împăduriri PNRR”, care poate fi accesată de toţi cei interesaţi consultând adresa https://impaduriripnrr.mmap.ro.