Acasă Stiri ExterneAmerica Șeful autorității americane de reglementare nucleară în România

Șeful autorității americane de reglementare nucleară în România

de L M

Autoritățile de reglementare din România și Statele Unite sunt hotărâte în susținerea unui parteneriat care să asigure procesul de autorizare a reactoarelor modulare mici în țara noastră. Șefii celor două instituții și-au declarat intențiile în cadrul unei vizite pe care Christopher T. Hanson, preşedintele Comisiei de reglementare nucleară din SUA, o face în România. Această vizită nu vizează și stabilirea unui calendar comun privitor la aprobarea acestor reactoare, au susținut cei doi demnitari.

Preşedintele Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA (Nuclear Regulatory Commission), Christopher T. Hanson, este într-o vizită în țara noastră, în centrul atenției fiind posibilitatea implementării tehnologiei reactoarelor modulare mici, ce ar urma să fie furnizate de compania americană NuScale. Demnitarul american a vizitat, luni, Centrul E2 din cadrul Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti. Acesta este primul de acest fel din Europa şi a fost instalat în cadrul Facultăţii de Energetică, parte a programului US Foundational Infrastructure for Responsible Use of Small Modular Reactor Technology (FIRST).

„Am fost plăcut surprins să observ evoluţia în timp a capabilităţilor acestei facultăţi ţinând pasul cu tehnologia şi de asemenea să constat că în acest moment facultatea beneficiază de un simulator pentru pregătirea viitorilor ingineri nuclearişti pentru reactoarele modulare mici”, a declarat Cantemir Marian Ciurea-Ercău, președintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), luni, în cadrul unei conferințe de presă, de la Politehnica bucureșteană.

„Cu ocazia construirii reactoarelor modulare mici, acest parteneriat se va întări şi mai mult. Avem încrederea că parteneriatul cu autoritatea de reglementare din Statele Unite va asigura un proces solid de autorizare a reactoarelor mici în România şi o exploatare în siguranţă la cele mai înalte nivele de securitate nucleară”, a ținut să precizeze preşedintele CNCAN. Potrivit acestuia, vizita omologului american este „pentru a face schimb de informații și să fim pregătiți pentru atunci când se va pune problema”.

De altfel, preşedintele Comisiei de reglementare nucleară din SUA, Christopher T. Hanson, a ținut să puncteze faptul că tehnologia folosită de reactoarele modulare mici (SMR) este una sigură, folosită de mai ult timp în Statele Unite.

„Este o plăcere şi o onoare să continuăm dialogul cu autorităţile americane în universitatea noastră în contextul evident al colaborării extraordinar de bune în Politehnică, autorităţile americane, companiile americane, Nuclearelectrica şi regulatorul român CNCAN”, a declarat Mircea Costoiu, rectorul Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti, luni, în cadrul conferinței de presă.

„Este firesc ca, în contextul investiţiei majore, să continuăm pregătirea specialiştilor în această infrastructură şi este cu atât mai important ca acest dialog să fie unul constant de substanţă cu toţi partenerii atât economici, cât şi statali reglementatori”, a spus rectorul. Potrivit acestuia, simulatorul de la Facultatea de Energetică va fi folosit pentru pregătirea inginerilor din domeniul nuclear, nu numai pentru operarea SMR-urilor. „Ne dorim ca acest simulator să fie folosit şi de noi, şi de partenerii noştri pentru pregătirea resurselor umane pentru această regiune”, a precizat Mircea Costoiu.

Mâine, președintele Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA (Nuclear Regulatory Commission), Christopher T. Hanson, va vizita centrala nucleară de la Cernavodă.

 

din aceeasi categorie