Acasă EconomieBanci & Asigurari Dilemele condițiilor „Rabla pentru tractoare”

Dilemele condițiilor „Rabla pentru tractoare”

de L M

Ministerul Mediului și Administrația Fondului pentru Mediu duc mai departe programul care vizează subvenționarea achiziției de tractoare noi, promovat ca „Rabla pentru tractoare”. În toamna acestui an va demara programul, iar Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică Ghidul de finanțare. Prin HG nr. 588 din 31 mai 2024, a fost introdus acest program, fără prea multe detalii, doar bugetul de 500 milioane de lei. Condițiile de accesare a finanțărilor sunt destul de laxe și ușor de îndeplinit. Președintele AFM a precizat că proiectul se adresează strict agricultorilor persoanelor fizice, care, la 3 ani de la primirea finanțării, vor trebui să se transforme într-o formă juridică, fiscalizabilă, precum persoane fizice autorizare sau întreprinderi individuale. Numai că această condiție nu figurează în proiectul de Ghid!

„Prin programul „Rabla pentru tractoare” ne propunem să sprijinim producătorii agricoli care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei agricole primare pentru achiziţionarea de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, inclusiv accesorii agricole aferente, noi şi, bineînţeles, mai puţin poluante. Aici, bucuria personală pe care o am este aceea că, spre deosebire de panourile fotovoltaice pe care le importăm din pieţele asiatice, de cele mai multe ori avem în România producători de astfel de tractoare sau utilaje agricole. Sper ca un număr cât mai mare dintre aceste echipamente să fie produse în România”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, joi, într-o conferință de presă.

Bugetul alocat acestui program este de 500 milioane de lei, are poate fi folosit pentru achiziția de tractoare și mașini agricole autopropulsate, împreună cu accesorii agicole. „Vorbim de o schemă de ajutor de stat în baza căreia se poate achiziţiona un tractor de până la 55.000 euro, cu TVA inclus. Discutăm de tractoare de dimensiuni, de capacităţi mai mici”, a afirmat Fechet.

Valoarea subvenției variază de la 80% din valoarea tractorului, pentru tinerii de până 40 ani, și până la 65% pentru ceilalți. Ghidul pus în dezbatere publică arată că nu pot fi cumpărate doar accesorii agricole, fără tractoare sau alte mașini agricole.

De remarcat, valoarea TVA nu este eligibilă, cu excepția cazului în care nu este recuperabilă, potrivit legislației specifice TVA. În aceste condiții, valoarea subvenției scade cu aproape 9.000 de euro, echivalentul TVA care trebuie să ajungă în bugetul statului.

Laurențiu Necualescu, președintele AFM, a ținut să precizeze că programul se va derula după tiparul programului „Rabla”. Beneficiarii vor trebui să caseze un tractor vechi, Ghidul de finanțare acceptând „orice autoturism, microbuz, autoutilitară ușoară sau autospecială/autospecializată ușoară, tractor/mașină agricolă autopropulsată”. Cu voucherul primit, se vor adresa unui dealer validat de AFM. În rest, procedura este asemănătoare cu ceea ce se aplică în cadrul programului clasic „Rabla”.

Program pentru agricultori „pe persoană fizică”

Beneficiari ai programului „Rabla pentru tractoare” pot fi doar „producători agricoli, persoane fizice, care își desfășoară activitatea în domeniul producției agricole primare”, adică „producția de produse ale solului și ale creșterii animalelor”, se arată în Ghidul de finanțare.

„Condiţia este ca fermierul respectiv să deţină atestat de producător. Sperăm ca şi acest program să fie unul de succes, care să fie repetat şi să dobândească tradiţie de la un an la altul, pentru că, până astăzi, această categorie de fermieri şi această categorie de utilaje agricole nu au mai fost finanţate în acest sens”, a explicat ministrul Mediului.

Solicitat să clarifice statutul beneficiarilor, în contextul în care autoritățile agricole încurajează asocierea și fiscalizarea producătorilor, președintele AFM a ținut să atragă atenția programul se adresează doar producătorilor agricoli persoane fizice, care nu au acces la alte forme de finanțare, unde se cere o formă de juridică de organizare.

„Scopul programului este tocmai de a fiscaliza agricultura. Una dintre condițiile de participare la acest program este ca, la 3 ani de zile după ce primește finanțare să se transforme într-o formă de organizare juridică, PFA sau II (n.r. – întreprindere individuală). Dacă nu o face, îi luăm banii pe tractor”, a precizat Laurențiu Neculaescu, președintele AFM.

Această condiție nu se găsește în Ghidul de finanțare pus în dezbatere publică.

 

din aceeasi categorie