Acasă EconomieBanci & Asigurari Irigațiile au strâns trei miniștrii ca să ia măsuri

Irigațiile au strâns trei miniștrii ca să ia măsuri

de L M

Nevoia de irigații a făcut să se reunească trei miniștri, cel al Agriculturii, al Mediului și al Energiei, ca să găsească cele mai bune variante pentru asigurarea apei pentru plante, în contextul unei secete extreme, așa cum a fost cea de anul trecut. Apa este cerută și de Agricultură, și de Energie, pentru că amândouă domeniile sunt mari consumatoare, iar Mediul trebuie să se asigure echilibrul, în condițiile în care protecția mediului își cere „drepturile”. Întâlnirea celor trei înalți demnitari este de bun augur, dar dă măsura situației complexe în care ne află.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, ministrul Mediului, Mircea Fechet, și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, s-au întâlnit marți, 11 februarie 2025, la Ministetul Agriculturii, ca să discute despre măsurile ce pot fi luate pentru creșterea gradului de utilizare a irigațiilor.

„Este esențial să avem acest dialog direct, pentru că sunt multe aspecte de clarificat și soluții pe care trebuie să le punem în practică în ceea ce privește implementarea proiectelor de irigații, finanțate atât din fonduri de la bugetul de stat, cât și prin programele din Planul Național Strategic 2023-2027”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii, la reuniunea celor trei demnitari, potrivit unui comunicat de presă al ministerului. „Sunt multe contracte semnate care urmează să fie implementate. Ne concentrăm pe soluționarea principalelor probleme semnalate de fermieri, fie că este vorba despre avize și autorizații de mediu, fie de relația cu furnizorii de energie. O infrastructură de irigații modernă și funcțională este vitală pentru creșterea competitivității agriculturii românești”, a precizat Barbu.

Potrivit documentului, „întâlnirea de astăzi a reprezentat un pas important în optimizarea și dezvoltarea sistemului național de irigații, printr-o colaborare strânsă între instituțiile responsabile și reprezentanții fermierilor”. În cadrul reuniunii, au fost dezbătute aspecte tehnice ce vizează simplificarea și flexibilizarea procedurilor pentru proiectele de irigații în ceea ce privește obținerea autorizațiilor necesare emise de instituții centrale și locale, deblocarea problemelor fermierilor în relația cu distribuitorii de energie pentru a asigura un acces predictibil și eficient la sursele necesare funcționării sistemelor de irigații. Totodată, au fost analizate propuneri legislative, menite să îmbunătățească infrastructura și optimizarea utilizării apei în agricultură, în contextul campaniei de irigații din 2025.

În acest context, ministrul Agriculturii a ținut să arate importanța proiectelor de investiții în sistemul național de irigații, afirmând că obiectivul său și al Guvernului este extinderea suprafeței irigate la 2,7 milioane de hectare până în anul 2027. Pentru aceasta, sunt alocate 400 milioane de euro prin Planul Național Strategic destinate Organizațiilor de Udători și 1,5 miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii principale de irigații, gestionată de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare.

„Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale rămâne angajat în implementarea soluțiilor concrete care să sprijine fermierii și să asigure o agricultură sustenabilă și performantă în România. De asemenea, MADR va continua să colaboreze strâns cu Ministerul Mediului, Ministerul Energiei și cu organizațiile de fermieri pentru a implementa măsuri concrete care urmăresc îmbunătățirea accesului agricultorilor la sisteme de irigații performante și sustenabile”, precizează comunicatul.

La întâlnire, pe lângă cei trei demnitari, au fost și experți din ministere, directorul ANIF, reprezentanți Transelectrica, ai Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigații din România, precum și reprezentanți ai celor mai importante forme asociative din sectorul vegetal: PRO AGRO, UNCSV, AFF, LAPAR, APPR, Clubul Fermierilor.

Seceta „a dijmuit” producția de energie hidro

„Apa, hrana şi energia sunt elemente pe care le conectăm nu doar printr-un fir divin, ci prin fapte. Asta e diferenţa între oameni care fac lucruri bune pentru semenii lor şi oameni care doar vorbesc vrute şi nevrute”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, marți, 11 februarie 2025, la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu miniştrii Agriculturii şi Mediului, informează Agerpres.

„Ne-am pus problema încă de anul trecut că avem o situaţie de secetă. Să ştiţi că anul trecut a fost cel mai secetos an pentru producţia hidro din ultimul deceniu. Producţia hidro în 2024 faţă 2023 a fost cu un sfert mai mică, ceea ce a creat destul de multe probleme şi vedem că seceta continuă. Acestea sunt datele pe care noi le avem (…) Din perspectiva Sistemului Energetic Naţional, se vede foarte clar că o soluţie la îndemână este corelarea planurilor de investiţii ale operatorilor de distribuţie, Transelectrica, dacă e cazul, pe de o parte, şi planurile de investiţii ale sectorului agricol, în ceea ce priveşte sistemul de irigaţie. România, astăzi, este un şantier. Asta este realitatea. Avem acces la cele mai mari fonduri din istoria recentă a ţării şi vedeţi că peste tot în ţară se fac lucrări, se extinde sistemul de irigaţii, se extind şi reţelele de distribuţie, dar nu întotdeauna planurile acestea au fost corelate”, a spus Burduja.

Acesta a adăugat că, în perioada următoare, va avea loc o întâlnire între Transelectrica, operatorii de distribuţie şi ministrul Agriculturii, Florin Barbu, pentru a se crea o bază de date completă necesară pentru specificul fiecărei investiţii în sistemul naţional de irigaţii.

„Vom continua cu o întâlnire specială pentru sectorul energetic cu domnul ministru Barbu, Transelectrica, operatorii de distribuţie, astfel încât să avem o bază de date completă cu localizare GIS, cu tot ceea ce trebuie, cu specificul fiecărei investiţii, pentru că în momentul în care ai finalizat o staţie de irigaţii trebuie să fii sigur că este conectată la reţeaua electrică, la operatorul de distribuţie şi lucrurile se desfăşoară în bună ordine. Altfel, va veni vara şi vom avea o staţie frumoasă, dar nu vom avea electricitate acolo. Deci, tot sprijinul din partea noastră şi toată conştiinţa că sectorul agricol este vital pentru economia românească”, a punctat oficialul.

Fechet: nu vrem conflicte pe apă

„Nu am vrea şi în această vară să avem veritabile conflicte pe resursa de apă, pentru că e foarte greu de stabilit cine are prioritate atunci când un antreprenor-fermier din sectorul zootehnic, spre exemplu, riscă să rămână fără apă atunci când în maximum o săptămână o cultură e compromisă în totalitate dacă nu are acces la apă”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, precizează Agerpres.

„Atunci când toată populaţia din oraş sau dintr-un judeţ nu are acces la apă potabilă, la fel şi industria, la fel şi sectorul energetic şi securitatea energetică a României este la fel de importantă precum securitatea alimentară. Nu în ultimul rând, ne interesează starea corpurilor de apă a României, fie că discutăm despre rezervele subterane de apă, fie că vorbim despre apa supraterană. Din punct de vedere cantitativ, din punct de vedere al gradului de umplere a acumulărilor hidroenergetice din România, din punct de vedere calitativ al acestor resurse, bineînţeles că le monitorizăm şi luăm măsuri adecvate. Mă bucur că am reuşit, astăzi, să discutăm despre o parte însemnată, spun eu, a problemelor cu care se confruntă agricultorii români”, a subliniat Fechet.

În viziunea demnitarului, în contextul schimbărilor climatice, şi anul 2025 s-ar putea înscrie în seria anilor secetoşi din istorie. „Poate n-ar fi rău ca prin rotaţie să organizăm în continuare, la intervale de timp suficient de mici, astfel de discuţii, fie că discutăm cu agricultorii, fie că vorbim cu industria care are nevoie de apă. Una peste alta, în ceea ce mă priveşte, şi în contextul schimbărilor climatice pe care le resimţim cu toţii şi în legătură cu îngrijorarea că şi anul acesta s-ar putea înscrie în seria anilor secetoşi şi discutând despre faptul că agricultura este cel mai dependent domeniul de schimbări climatice, ne-am întâlnit din timp pentru a găsi împreună soluţii pentru fermierii români,

Cred că e şi un semnal politic, faptul că trei miniştri cu domenii strâns legate între ele discută din timp şi încearcă să vină în întâmpinarea unor situaţii nedorite”, a subliniat Fechet.

 

din aceeasi categorie