Legea bugetului blochează finanțarea cercetării agricole
iunie 19, 2016
Cercetarea în agricultură este aproape în colaps total din cauza legislației care se contrazice și care blochează finanțarea stabilită prin bugetul de stat. De aceea, academicienii de la Academia de Științe Agricole și Silvice (ASAS) au lansat apeluri către minitrul Agriculturii și către cel al Finațelor Publice de a lua măsurile necesare pentru înlăturarea blocajelor legislative.
Articolul 29 din Legea bugetului de stat blochează finanțarea cercetării agricole, a declarat Mihai Nicolescu, vicepreședinte al ASAS, miercuri, într-o conferință de presă. Potrivit acestuia, la nivel național, cercetarea care se face în cadrul structurilor ASAS are o datorie de aproximativ 200 milioane de lei, în condițiile în care în 2011 s-a mai procedat la o ștergere a datoriilor. „Arieratele de acum sunt peste 80% datorii către bugetele statului”, a spus Nicolescu, care a precizat că acestea au apărut din cauza faptului că statul nu a onorat subvențiile stabilite prin bugetul de stat, de-a lungul ultimilor ani. „Până acum am supraviețuit cu contractele de cercetare comerciale”, a spus unul dintre directorii stațiunilor de cercetare ale ASAS.
Imobiliarele academice
Vicepreședintele ASAS a atras atenția asupra declinului accentuat al cercetării agricole, finanțarea, dar și legislația contradictorie având un impact negativ semnificativ. Legea nr. 290/2002 impunea ca unitățile de cercetare să funcționeze exclusiv din fonduri proprii, în condițiile în care cercetarea mai avea la dispoziție aproximativ 56.000 ha din cele 100.000 ha existente în anul 1990; între timp suprafața s-a diminuat la 35.000 ha, în urma retrocedărilor. Academicienii au arătat că situația ar fi trebuit să se schimbe în urma apariției Legii nr. 45/2009, care stipulează că ”finanțarea activităților unităților și instituțiilor de cercetare – dezvoltare de drept public și de utilitate publică din domeniul agricol din subordinea ASAS se realizează din venituri proprii și din subvenții acordate de la bugetul de stat”. Numai că, prin Legea bugetului de stat pe 2016 se impune ca subvențiile să fie accesate numai de către unitățile ce au trecut printr-un proces de reorganizare; celelalte trebuie să treacă prin procedura din domeniul ajutorului de stat.
„Din cauza presiunii imobiliare asupra terenurilor, nu s-au putut realiza Hotărârile de Guvern pentru reorganizarea unităților de cercetare. Au fost elaborate aproximativ 45 HG, dar au fost întoarse de alte ministere, pentru că nu corespundeau suprafețele de teren. În 5-6 ani au putut fi adoptate doar două HG de reorganizare, pentru Institutul de Economie Agrară, care nu are teren, și pentru Stațiunea Dancu, ce are teren foarte puțin”, a spus Nicolescu.
Și varianta ajutorului de stat este fezabilă pentru unitățile de cercetare-dezvoltare al ASAS, dar totul este ca statul să le adordeze. De altfel, toți academicienii prezenți la conferință au susținut că niciunde în Europa cercetarea agricolă nu există fără subvenții de la stat. „Acolo nu este ajutor de stat?”, a întrebat, retoric, vicepreședintele ASAS.
În concluzie, cea mai facilă măsură pentru accesarea fondurilor de stat alocate pentru acest an este înlăturarea art. 29 din Legea bugetului.