Acasă Focus Agricol Întâlniri de rang înalt în contul despăgubirilor la secetă

Întâlniri de rang înalt în contul despăgubirilor la secetă

de L M

Alianța pentru Agricultură și Cooperare s-a întâlnit cu premierul României și președintele Camerei Deputaților pentru a prezenta situația agriculturilor afectați de seceta de anul trecut. Fermierii au făcut presiuni ca bugetul 2021 să cuprindă și sumele necesare pentru despăgubirea acestora, așa cum a promis ministrul Agriculturii anul trecut. Bani în buget nu sunt, așa că tot ce au primit până acum fermierii sunt aceste întâlniri de rang înalt. Totuși, este un semn că agricultorii nu se lasă și continuă demersurile pentru reglementarea situației.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) a avut două întâlniri de lucru, joi, 4 marte 2021; prima întâlnire la Guvern cu domnul Florin Cîțu – Prim-ministrul Romaniei și domnul Ministru Adrian Oros, iar cea de-a doua la Parlament cu domnul Ludovic Orban – Președinte al Camerei Deputaților, se arată într-un comunicat de presă al Alianței.

Cum era de așteptat, în prim plan au fost discuțiile legate de soluțiile privind acordarea despăgubirilor pentru culturile de primăvară calamitate de seceta din 2020. Agricultorii au mai supus atenției demnitarilor și problema elaborării unui document privind practica unitară la nivelul agențiilor teritoriale ANAF pentru recunoașterea deductibilitatii cheltuielilor cu producția în curs de execuție aferentă culturilor calamitate de seceta 2020, precum și a TVA aferentă acestor cheltuieli. În plus, fermierii vor și sprijin pentru constituirea unui fond național de gestionare integrată a riscurilor catastrofice din sectorul agricol.

De altfel, AAC a atras atenția că este nevoie de debirocratizarea procedurilor de emitere a unor avize, aprobări, care sunt exagerate/nejustificate și durează excesiv în timp, și de instituirea unor mecanisme de sprijin pentru producătorii români, bazat pe schemele de calitate folosind modelele aplicate de Statele Membre UE.

„Primul-ministru Florin Câțu s-a informat în detaliu despre situația prezentată privind fermierii amenințați cu falimentul și imposibilitatea reluării/continuării activității. Au fost prezentate soluțiile propuse de Alianță și a fost de acord să verifice posibilitatea de implementare a acestora. S-a agreeat de toată lumea că soluțiile funcționale vor fi prezentate după ce se confirmă posibilitatea de implementare”, arată comunicatul.

Cât privește întâlnirea cu președintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, acesta „a susținut continuarea dialogului cu administrația în vederea identificării celor mai bune soluții, manifestându-și suportul pentru implementare”.

„Apreciem întâlnirile de lucru ca fiind aplicate și orientate spre găsirea de soluții funționale și apreciem că vor urma în cel mai scurt timp soluțiile care să salveze fermierii români din situația dificilă în care se află. Producătorii își doresc să continue munca și să pună pe masa românilor alimente sigure care să asigure siguranța alimentară a României”, completează comunicatul.

De cum au apărut informații în piață precum că proiectul de buget 2021 nu prevede și sumele necesare pentru despăgubiri, agriculturii au început să facă presiuni. De-a lungul anului 2021, Ministerul Agriculturii a făcut demersuri organizatorice pentru acordarea de despăgubiri și pentru pagubele produse culturilor de primăvară, cele mai afectate fiind cele de porumb și floarea soarelui. Mai mult, ministrul Agriculturii, același Adrian Oros, a anunțat că banii vor fi acordați din bugetul 2021, pentru că procedurile nu pot fi gata înainte de sfârșitul anului.

În aceste condiții, AAC a avut întâlniri de lucru cu ministrul Agriculturii, în care a prezentat lista cu propuneri pentru susținerea fermierilor afectați de secetă, considerată cea mai cruntă din ultima jumătate de secol. Printre propuneri, prima se referea la alocarea banilor de despăgubiri, alături de altele ce țin de credite bancare sau facilități fiscale.

Cum era de așteptat, ministrul Agriculturii a fost atacat pentru lipsa de consecvență în declarații, cel puțin, în ceea ce privește despăgubirile. Așa că acesta a contracarat cu ceea ce a convenit cu AAC. Numai că Alianța a precizat că nu s-a stabilit nimic și că nu renunță la plata despăgubirilor, fără acești bani agricultorii fiind în imposibilitatea de a relua producția în această primăvară.

În cele din urmă, bugetul a fost votat fără bani pentru despăgubiri, iar fermierii au avut parte de doar încă un rând de întâlniri, de rang înalt.

din aceeasi categorie