Acasă Focus Agricol Iarna grea loveşte Europa “la stomac”

Iarna grea loveşte Europa “la stomac”

de M G

brocoliSalata raţionalizată în Marea Britanie şi creşterea explozivă a preţurilor la dovlecei sunt consecinţe ale intemperiilor neobişnuite care au lovit recent sud-estul Spaniei, grădina de legume a Europei, şi care au dus la scăderea producţiei şi au perturbat aprovizionarea restului continentului, informează AFP, preluată de Agerpres. Ba chiar şi uleiul de măsline a ajuns aproape un produs de lux.

În mod normal, clima blândă care predomină în regiunea litorală a Spaniei permite creşterea în câmp deschis a salatei, chiar şi în timpul iernii. În acest an, însă, ploile torenţiale care au căzut la finele lunii decembrie, urmate de un val de frig şi căderi de zăpadă în ianuarie, au lovit din plin aceste regiuni, care exportă trei sferturi din producţia lor în restul Europei.

Regiunea Murcia, în centrul zonelor agricole afectate, nu a mai înregistrat căderi de zăpadă în ultimii 34 de ani. Rezultatul: producţia spaniolă de legume a scăzut cu 30%, la fel ca şi volumul exporturilor, potrivit estimărilor Federaţiei Exportatorilor, Fepex. La rândul său, Coag, cel mai mare sindicat al fermierilor spanioli, estimează la 50% scăderea producţiei.

Cele mai afectate sunt salatele, care au suferit şi de pe urma secetei din toamnă. Unii cultivatori au pierdut aproape întreaga producţie, a explicat Andres Gongora, responsabil Coag pentru regiunea Almeria.

Spania este tot timpul anului primul furnizor de fructe şi legume al Uniunii Europene, fiind responsabilă pentru 30% din aprovizionare. În cazul salatei, Spania furnizează 80% din necesarul Europei, restul provenind în principal din Italia.

Consecinţa imediată a intemperiilor din Spania este creşterea explozivă a preţului la legume în Europa, astfel că, în Germania, preţul salatei s-a dublat, în timp ce în Finlanda s-a triplat. Pe de altă parte, preţul la dovlecei a crescut de patru şi chiar de cinci ori în Franţa. În Marea Britanie, unul dintre principalii clienţi ai Spaniei, consecinţele s-au resimţit pe rafturile supermarketurilor. Două din cele mai mari lanţuri de magazine au decis să raţionalizeze salata şi broccoli, astfel că un client nu poate cumpăra decât două salate şi trei broccoli.

Impactul intemperiilor din Spania este cu atât mai mare în acest an cu cât şi alţi producători sunt afectaţi de temperaturile scăzute. În special în Italia, mii de ferme au pierdut producţia lor de legume din perioada iernii din cauza unor căderi record de zăpadă. Principalul sindicat al agricultorilor italieni estimează că pierderile se ridică la 400 de milioane de euro.

Potrivit ministerului spaniol al Agriculturii, producţia de fructe şi legume ar urma să revină la normal în săptămânile următoare, însă profesioniştii din sector cred că, în cazul salatelor cultivate în câmp deschis, producţia îşi va reveni undeva la începutul lunii martie.

Probleme şi la uleiul de măsline

Evoluţiile meteo nefavorabile din Spania şi Italia nu au provocat doar dispariţia salatei şi dovleceilor de pe rafturile supermarketurilor din Europa; acum a venit rândul uleiului de măsline “să resimtă” temperaturile scăzute, informează Bloomberg.

International Olive Council informează că preţul uleiului de măsline extravirgin în Italia a crescut cu aproape o treime din octombrie şi până în prezent, ajungând la 5,75 euro per kilogram, în timp ce în Spania preţurile au crescut cu aproximativ 10%. Motivul este vremea nefavorabilă din Spania şi Italia, cei mai mari producători mondiali de ulei de măsline.

Această situaţie se resimte cel mai acut în Marea Britanie. Din cauza deprecierii lirei sterline în urma Brexitului, preţul uleiului de măsline este la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani. Celebrul chef Jamie Oliver a fost nevoit sa închidă şase restaurante cu specific italian din Marea Britanie, după ce costurile sale au crescut în urma deprecierea lirei. „Uleiul de măsline este scump şi foarte mult la cheremul naturii. Sortimentele foarte bune merită fiecare bănuţ. Practic, plăteşti pentru fiecare linguriţă, la fel ca şi pentru foie gras sau caviar”, spune Jamie Oliver.

La rândul său, chef Francesco Mazzei, care are un restaurant în celebrul cartier londonez Mayfair, susţine că a fost nevoit să majoreze preţurile. „Uleiul de măsline a devenit un produs de lux”, spune Mazzei.

din aceeasi categorie