Acasă Focus Agricol Canalul Siret-Bărăgan de la Israel

Canalul Siret-Bărăgan de la Israel

de L M

Canalul-Siret-BaraganCanalul Siret-Bărăgan, preconizat să fie folosit pentru irigații, ar putea fi finalizat printr-o cooperare româno-israeliană, susține Ministerul Mediului, după o vizită la nivel înalt în Israel, la expoziția WATEC. Mai mult, bani de la Fondul pentru mediu ar putea fi folosiți pentru un nou studiu de fezabilitate al canalului, mult discutat la nivelul Ministerului Agriculturii, dar pentru care nu s-a găsit nicio soluție încă.

O delegație de la Ministerul Mediului, în frunte cu ministrul Grațiela Gavrilescu, a participat, în perioada 12 – 16 octombrie 2015, la expoziția WATEC Israel, expoziție de tehnologie și inovație în domeniul managementului apei și al controlului mediului, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Oficialii români au aut discuții reprezentanții Mekorot, Compania Națională de Apă din Israel, care s-au axat pe proiectul canalului Siret-Bărăgan, un proiect strategic privind irigarea celei mai vaste și mai fertile zone agricole a României. ”În momentul finalizării Canalului, acesta va iriga aproximativ 700.000 de hectare de teren agricol. Ministerul Mediului prin Administrația Fondului pentru Mediu va reface, în perioada următoare, studiul de fezabilitate și proiectul tehnic al Canalului Siret-Bărăgan. Credem că experiența Mekorot ne poate sprijini în finalizarea acestui proiect strategic”, a declarat Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

Lucrurile par să se miște, având în vedere că deja s-a stabilit pentru perioada următoare un schimb informațional între cele două state privind detaliile tehnice ale proiectului Siret-Bărăgan pentru identificarea posibilităților concrete de conlucrare în cadrul acestui proiect de anvergură, se arată în comunicat.

Experiență în managementul apei

”Cooperarea româno-israeliană marchează o dezvoltare susținută a dialogului între statele noastre datorată atât frecvenței contactelor de lucru cât și nivelului calitativ al acestora. De aceea este important să continuăm consolidarea cooperării sectoriale în domenii de interes comun, prin ratificarea acordului de colaborare între România și Israel. Acordul ne va ajuta și mai mult în schimburile comerciale și investițiile reciproce, precum și în dialogul direct la nivelul societății civile și al mediilor de afaceri din cele două țări ”, a spus Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediiului, în cadrul întrevederii cu ministrul Economiei Arie Machluf Deri.

Întâlnirea cu ministrul Mediului Avi Gabbay a pus în discuție proiectele de infrastructură mare de apă și posibilitățile concrete de cooperare în acest domeniu:”Israelul a dobândit experiență extraordinară în domeniul managementului apei, dezvoltând soluții unice de gospodărire a apelor reziduale, tratare, desalinizare, securitatea apei și de irigare. Watec Israel 2015 a stimulat o dezbatere de fond și a oferit perspective cu privire la aspectele-cheie cu care se confruntă resursele de apă din lume și tehnologiile care ajută la susținerea sistemelor ecologice”, a declarat în cadrul întrevederii ministrul român al Mediului, Grațiela Gavrilescu.

din aceeasi categorie