Acasă Focus Agricol Bani agricoli pentru păduri

Bani agricoli pentru păduri

de L M

impaduririFermierii au la dispoziţie, până la 31 martie 2017, 50 de milioane de euro pentru împăduriri prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. Banii sunt destul de atrăgători, având în vedere că un proiect poate ajunge și la 7 milioane de euro. Rămâne de văzut cât vor aprecia beneficiarii acest program, subvențiile agricole pe care le-ar primi fiind atât de mari încât sunt descurajante pentru împăduriri.

„Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) informează că, până în data de 31 martie 2017, cei interesaţi pot accesa Schema de ajutor de stat <Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite>, aferentă Măsurii 8 <Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor>, SubMăsura 8.1 <Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite> din cadrul PNDR 2014 – 2020”, se arată într-un comunicat de presă al AFIR. Alocarea bugetară stabilită pentru sesiunea noiembrie 2016 – martie 2017 este de 50 de milioane de euro. Potrivit silvicultorilor, pentru înființarea unui hectar de pădure și aducerea la stadiul de masiv, costurile se ridică la aproxiamtiv 6.000 de lei. În aceste condiții, cu 50 milioane de euro s-ar putea crea 37.500 ha de pădure, suprafață cel puțin nerealistă.

Sprijinul financiar acordat fermierilor ca valoare fixă este reprezentat de costuri standard pe hectar pentru împădurirea de terenuri agricole şi neagricole, sub forma a două prime.

Prima de înfiinţare a plantaţiilor forestiere acoperă şi costurile de elaborare a proiectului tehnic de împădurire (denumită Prima 1). Se acordă, de asemenea, o primă anuală (denumită Prima 2), care acoperă lucrările de întreţinere a plantaţiilor pe o perioadă de maximum şase ani până la închiderea stării de masiv, efectuarea a două lucrări de îngrijire a arboretelor după închiderea stării de masiv şi pierderile de venit agricol pentru o perioadă de 12 ani pentru suprafaţa împădurită.

„Valoarea maximă a sprijinului public pentru un proiect acordat în baza schemei de ajutor de stat, care înglobează toate costurile standard aferente Primei 1, respectiv Primei 1 şi Primei 2, după caz, plătite pe durata de aplicare a contractului de finanţare, este de 7 milioane de euro, mai spun reprezentanţii AFIR.

Beneficiari ai măsurii pot fi deţinătorii publici de teren agricol şi neagricol, deţinătorii privaţi de teren agricol şi neagricol şi forme asociative ce deţin teren agricol şi neagricol.

Totodată, terenurile propuse spre împădurire trebuie să respecte anumite criterii de eligibilitate. Potrivit unui exemplu prezentat în comunicat, terenul agricol eligibil destinat împăduririi reprezintă o suprafaţă de teren din categoriile de folosinţă teren arabil, culturi permanente şi pajişti permanente, care au fost folosite în scopuri agricole pe parcursul ultimilor 2 ani. Acesta trebuie să fi fost declarat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în urmă cu cel puţin doi ani, iar pentru acest teren trebuie să fi fost respectate în această perioadă standardele de eco-condiţionalitate (GAEC/ SMR) relevante.

Terenul neagricol eligibil destinat împăduririi reprezintă o suprafaţă de teren care nu este utilizată în scop agricol (dar inclusă în blocurile fizice identificate în LPIS – Land Parcel Identification System) sau care are utilizare agricolă şi are categoriile de folosinţă teren arabil, culturi permanente şi pajişti permanente, fiind identificată în LPIS, dar pentru care nu a fost asigurat un nivel minim de întreţinere prin respectarea standardelor de eco-condiţionalitate relevante pe parcursul ultimilor doi ani.

„Măsura se va aplica pe întreg teritoriul naţional. Totodată, în cadrul măsurii se va acorda prioritate terenurilor propuse pentru împădurire situate în zonele deficitare în păduri, precum şi altor factori, cum ar fi mărimea plantaţiei, funcţia plantaţiei forestiere realizate şi diversitatea speciei, criteriilor de selecţie stabilite”, precizează AFIR.

Intențiile autorităților în ceea ce privește împăduririle sunt de remarcat, dar niciodată nu au avut succes. Pe lângă baii din PNDR, bugetul Ministerului Apelor și Pădurilor prevede 30 milioane de lei pentru împădurirea a 5.000 ha de pădure. Și în acest caz, marea problemă o reprezintă disponibilul de teren destinat acestui scop. Deținătorii de terenuri agricole, de exemplu, nu au niciun interes să le schimbe destinația, pentru că primesc subvenții agricole care nu îi motivează să-și transforme proprietățile în pădure.

din aceeasi categorie