Acasă Focus Agricol AFIR vrea un miliard de euro în 2019

AFIR vrea un miliard de euro în 2019

de L M

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) are planuri ambițioase în acest an, dar trebuie să facă față obstacolelor reprezentate de asigurarea surselor de finanțare. Vrea să atragă fonduri europene pentru proiectele derulate prin PNDR de cel puțin un miliard de lei, dar ține să atragă atenția să menține ritmul de decontare, ceea ce poate trimte la faptul că ar putea fi probleme cu banii de la buget, dar lucrurile sunt sub control. De altfel, APIA, cealaltă agenție a Ministerului Agriculturii, care plătește subvențiile agricole, a avut probleme la începutul acestui an cu decontarea, cel mai probabil din cauza lipsei bugetului 2019.

Ţinta anului 2019 în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 este de cel puţin un miliard de euro, ceea ce ridică rata de absorbţie la 53%, se arată într-un comunicat de presă al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Ţinta de absorbţie a fost stabilită având în vedere previziunile de plată trimestriale de la nivelul Centrelor regionale ale AFIR, respectiv 554 milioane de euro pentru proiectele de investiţii, precum şi suma de aproximativ 498,5 milioane de euro pentru plăţile compensatorii”, se arată în comunicat.

Conform datelor AFIR, din totalul plăţilor pentru proiectele de investiţii pe care AFIR le va efectua în cursul acestui an, la nivelul Centrului regional 1 nord-est, Iaşi, au fost prevăzute plăţi în valoare de 88,8 milioane de euro, la nivelul Centrului regional 2 sud-est, Constanţa, plăţi de 101,08 milioane de euro, la Centrul regional 3 sud, Târgovişte – 46,6 milioane de euro, iar la nivelul Centrului regional 4 sud-vest, Craiova – 65,56 milioane de euro.

De asemenea, la nivelul Centrului regional 5 vest, Timişoara, au fost previzionate plăţi de 58,21 milioane de euro, la nivelul Centrului regional 6 nord-vest, Satu Mare, de 109,42 milioane de euro, la Centrul regional 7 centru, Alba Iulia, suma estimată totalizează de 60,99 milioane de euro, iar la nivelul Centrului regional 8, Bucureşti, plăţi în valoare de 23,66 milioane de euro.

„Este important să nu pierdem nicio zi şi să stabilim obiectivele pentru anul 2019, astfel încât să aducem în ţară toţi banii disponibili de la Uniunea Europeană. Prin proceduri corecte, prin respectarea metodologiei de lucru, prin exerciţiul muncii dumneavoastră şi cu implicarea tuturor, ştim cu toţii că dacă nu finalizăm un proiect, pierdem bani, a precizat ministrul Agriculturii, Petre Daea, prezent, miercuri, la prima întâlnire de lucru cu factorii de decizie ai AFIR.

Până în prezent, AFIR a primit solicitări de fonduri în valoare de peste 8,4 miliarde de euro, a încheiat contracte în valoare de 4,35 miliarde de euro şi a plătit beneficiarilor Programului 4,12 miliarde de euro. Gradul de absorbţie a fondurilor europene derulate prin PNDR 2020 este de aproximativ 44%. În ultimii doi ani, AFIR a atins ţintele de absorbţie stabilite de 1,4 miliarde de euro pentru anul 2017, respectiv 1,2 miliarde pentru 2018.

Sunt bani la AFIR

AFIR a anunțat că rambursarea cheltuielilor eligibile pentru beneficiarii proiectelor de investiţii în agricultură şi mediul rural, prin PNDR 2014 – 2020, se realizează fără întreruperi atât pentru beneficiarii privaţi, cât şi pentru cei publici.

Astfel, cererile de plată depuse online la AFIR în vederea rambursării fondurilor europene vor fi decontate de către Agenţie, ulterior verificării şi autorizării acestora, urmând acelaşi flux procedural ca şi în anul anterior.

„Toate sumele necesare rambursării cheltuielilor efectuate de către beneficiari sunt în acest moment asigurate, banii fiind deja în conturile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Aşadar, Agenţia este pregătită să proceseze în cel mai scurt timp solicitările de plată pe care le primeşte, condiţia fiind ca beneficiarii să respecte instrucţiunile de plată pe care le au la dispoziţie încă de la semnarea contractului, a precizat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.

De la sfârşitul anului 2018, depunerea şi autorizarea cererilor de plată se realizează online, prin intermediul modulului de plăţi, disponibil pe portalul www.afir.info. Procesul de simplificare procedurală şi de digitizare a actului administrativ, în relaţia cu solicitanţii de fonduri europene şi cu beneficiarii proiectelor finanţate prin PNDR 2020, va continua şi pe parcursul acestui an, chiar dacă uneori apar anumite sincope în derularea acestui proces complex la care AFIR s-a angajat fără rezerve”, precizează comunicatul agenţiei.

AFIR a decontat până în prezent, pentru proiectele de investiţii, plăţi în valoare de 2,63 miliarde de euro, din care 934 milioane de euro pentru proiecte de utilitate publică şi 1,7 miliarde de euro pentru proiecte de investiţii în ferme, unităţi de procesare a produselor agricole şi pomicole, precum şi pentru investiţii non-agricole în mediul rural.

din aceeasi categorie