Acasă Focus Agricol Supraproducție de grâu la nivel mondial

Supraproducție de grâu la nivel mondial

de L M

Lumea este atât de supra-aprovizionată cu grâu încât nici măcar reducerea la jumătate a producţiei de grâu dur (-durum-) a Canadei, principalul cultivator mondial de grâu dur, nu este suficientă pentru a opri scăderea preţurilor, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres. Noul stil de viață, cu diete ce exclud pastele care folosesc acest tip de grâu, a dus deja la reducerea consumului de grâu dur la nivel mondial.

Potrivit estimărilor guvernului de la Ottawa, recolta de grâu dur a Canadei ar urma să scadă cu 45% până la cel mai scăzut nivel din ultimii şase an. Fermierii canadieni au redus suprafeţele însămânţate cu grâu dur, un soi de grâu folosit la producerea pastelor, iar vremea uscată şi secetoasă a redus şi mai mult producţia. Chiar şi aşa, nici măcar reducerea dramatică a producţiei Canadei nu are un efect asupra preţurilor, care au scăzut cu aproape 30% comparativ cu 2016 pe fondul consumului redus.

Şi mai grav, cererea ar putea să scadă şi mai mult anul viitor. Italia, al doilea mare cumpărător de grâu dur canadian, intenţionează ca la începutul lui 2018 să introducă o serie de limite la importuri. Aceasta într-un context mondial în care consumatorii deja mănâncă mai puţine paste datorită dietelor cu un conţinut redus de carbohidraţi şi fără gluten.

Planul Italiei este doar ultima lovitură dată încercărilor de a creşte cererea… Nu există niciun fel de creştere”, a declarat Neil Townsend, aanalist la FarmLink.

Grâul dur nu este singurul tip de cereală care suferă. Cererea limitată va duce la creşterea stocurilor mondiale de grâu în actualul sezon până la un nivel record de 263,4 milioane tone, potrivit estimărilor analiştilor intervievaţi de Bloomberg, mai mult decât prognoza luna trecută Departamentul american al Agriculturii. Această superofertă abundentă explică de ce investitorii mizează pe scăderea preţurilor.

Cotaţiile futures la grâu au scăzut cu 1,1% în săptămâna care s-a încheiat vineri, ajungând la 4,435 dolari per bushel (n.r. – 14,515 kg) la bursa de la Chicago.

Grâul dur a devenit victima reapariţiei politicilor protecţioniste la nivel mondial. Italia intenţionează să ceară menţionarea pe etichetă a ţării de unde provine grâul utilizat la producţia pastelor vândute pe piaţa locală. Această măsură ar putea să îi determine pe producătorii italieni de paste să fie mai ezitanţi în a utiliza grâu provenit din Canada. În plus, consumatorii au devenit mai reticenţi în a utiliza paste produse din grâu dur ca urmare a tendinţei spre alimentele fără gluten. Există deja companii care produc paste produse din alte vegetale iar consumatorii sunt dispuşi să plătească un preţ mai mare pentru aceste produse alternative deoarece cred că oferă unele avantaje pentru sănătatea lor.

din aceeasi categorie