Acasă Focus Agricol Speranțe pentru impozite aplicate fermierilor persoane fizice

Speranțe pentru impozite aplicate fermierilor persoane fizice

de L M

Ministerul Agriculturii trece la măsuri prin care agricultorii să plătească taxele și impozitele pe care le datorează statului, invocând regulamente comunitare. Decizia ar viza fermierii care primesc subvenții, pentru că aceștia sunt cel mai ușor de identificat. Ministerul nu pomenește nimic de faptul că și până acum legislația națională impunea același lucru, dar nu s-a aplicat niciodată. De altfel, Focus-Agricol.ro a atras atenția asupra evaziunii generalizate înregistrate în rândul agricultorilor persoane fizice.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) supune dezbaterii publice OUG privind modificarea şi completarea OUG nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură. Actul normativ vine ca o necesitate pentru acordarea subvențiilor 2018.

Chiar și așa, proiectul de OUG introduce obligativitatea ca, „începând cu anul de cerere 2019, statutul de fermier activ se stabilește și prin verificarea înregistrării persoanelor fizice și juridice, și a formelor asociative de persoane fizice sau juridice, pentru activitățile lor agricole, în Registrul contribuabililor/plătitorilor, organizat de Agenția

Națională de Administrare Fiscală”, se arată în proiectul OUG. Această prevedere are ca bază legală „art. 91 din Codul de procedura fiscală, aprobat prin Legea nr. 207/2015, în sensul prevederilor art. 3, pct. 3 alin. (a) din Regulamentul (UE) 2017/2393 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 decembrie 2017”.

Mai exact, art. 91 din Codul de proceduă fiscală se referă la Registrul contribuabililor/plătitorilor, care este organizat de organul fiscal central și conține datele de identificare a contribuabilului/plătitorului; date privind vectorul fiscal; alte informaţii necesare administrării creanţelor fiscale.

„Datele se completează pe baza informaţiilor comunicate de contribuabil/plătitor, de oficiul registrului comerţului, de serviciul de evidenţă a populaţiei, de la alte autorităţi şi instituţii, precum şi a constatărilor proprii ale organului fiscal central”, se mai arată în Cod. În baza acestor prevederi, Ministerul Agriculturii, prin Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, avea posibilitatea să informeze Fiscul despre potențialele venituri ale agricultorilor.

Evaziune generalizată

La solicitarea Focus-Agricol.ro, ANAF a prezentat statisticile cu impozitele plătite de către agricultori, persoane fizice, în ultimii 5 ani. Rezultatul este unul mai mult decât special. Toți agricultorii persoane fizice, ce se ocupă de cultivarea pământului și de creșterea anumalelor, au plătit impozit în valoare totală de 12.498 lei în anul 2012. Adică, 2.804,75 euro, la un curs mediu de 4,4560 lei pentru un euro, după cum a anunțat Comisia Națională de Prognoză.

Prin modificări legislative, valoarea totală a impozitelor agricole plătite la nivel național în 2013 a cunoscut o creștere amețitoare față de anul precedent, ajungând la 35.758.395 lei, de fapt puțin peste 8 milioane de euro. „Minunea” nu a durat mult, iar valoarea totală a impozelor colectate de ANAF în 2014 de la toți agricultorii persoane fizice a scăzut la 22.616.767 lei, adică 5,088 milioane de euro. Tendința s-a menținut și anii următori. Astfel, în 2015 se ajunge la impozite plătite de 18.987.258 lei, adică 4,27 milioane de euro, iar în 2016 sunt colectate numai 15.577.858 lei, adică 3,468 milioane de euro, dacă luăm în calcul cursul mediu anual anunțat de Comisia Națională de Prognoză.

Și acestea în condițiile în care sumele vehiculate în agricultură sunt din ce în ce mai mari. Dacă luăm în calcul numai subvențiile, în 2017 autoritățile s-au lăudat cu plăți de peste 2 miliarde de euro către fermieri. Astfel, chiar și 8 milioane de euro impozite plătite de toți agricultorii persoane fizice reprezintă o sumă de-a dreptul nesemnificativă.

din aceeasi categorie