Acasă Focus Agricol Soluții de la fermieri pentru despăgubirile la secetă

Soluții de la fermieri pentru despăgubirile la secetă

de L M

Fermierii au ajuns să găsească soluții în locul autorităților pentru situația grea în care au ajuns agricultorii din cauza secetei de anul trecut. Despăgubirile pentru pagubele produse culturilor înființate în primăvara 2020 au ajuns să fie subiect de „ping pong” între fermieri și autorități. Toate convențiile încheiate între agricultori și autorități nu s-au pus în aplicare. Așa că, în cele din urmă, agricultorii au identificat resurse financiare în bugetul 2021 pentru despăgubiri, resurse pe care autoritățile nu le-au „văzut”.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) a mai trimis o scrisoare premierului Florin Cîțu și ministrului Agriculturii Adrian Oros prin care atrag atenția că nu a primit răspunsul promis de la cei doi privind despăgubirile la seceta de anul trecut.

AAC a atras atenția că, în urma unei întâlniri de la începutul lunii, cei doi înalți demnitari au anunțat că Ministerul Agriculturii va veni cu soluții pentru compensarea fermierilor calamitați la culturile de primăvară de seceta pedologică severă și arșița atmosferică din 2020. Cum nu s-a întâmplat nimic, nici în urma unei alte consultări numai cu ministrul Agriculturii, care nu a venit cu nicio soluție, Alianța a făcut treaba autorităților.

„MADR are prevăzute în buget credite de angajament de circa 10,6 miliarde de lei, cu destinația de a servi drept contribuție națională la alocările din fonduri europene, adică cu circa 2 miliarde de lei în plus față de anul trecut, când s-a alocat o sumă record. Deoarece probabilitatea de a fi absorbiți integral în acest an este redusă, din moment ce mai devreme de jumătatea lunii mai nu se vor lansa sesiuni, există riscul major ca sumele să fie pierdute la rectificările bugetare care vor urma, de aceea vă rugăm să considerați transferarea temporară a sumei de 1.093.000 mii lei (n.r. – 1,093 miliarde de lei), reprezentând credite de angajament alocate fondurilor europene pentru inițierea unui mecanism care să implice sistemul bancar în acordarea despăgubirilor cuvenite producătorilor agricoli în caz de calamități naturale în agricultură, aferente culturilor de primăvară 2020 calamitate de secetă”, se arată în scrisoare.

„Menționăm că mecanismul propus NU afectează ținta de deficit bugetar asumată de România, reprezentând o ultimă soluție de compromis pentru salvarea agriculturii românești”, completează scrisoarea.

De remarcat este faptul că și ministrul Agriculturii declara, recent, că bugetul ministerului are prevăzute în plus față de anul trecut 1,5 miliarde de lei pentru cofinanțarea proiectelor.

Solicitarea agricultorilor vine în condițiile în care, din cauza secetei 2020, gradul de îndatorare al fermierilor calamitați a crescut de la 30% la 80-90%, ajungând ca aproximativ 25% din fermierii afectați să nu aibă posibilitatea înființării culturilor de primăvară începând cu sfârșitul lunii martie 2021. În plus, aproximativ 35% dintre fermieri nu vor putea realiza o tehnologie minimală, care să le permită obținerea unei producții rezonabile pentru acoperirea unei părți a pierderilor suferite anul trecut.

„Dată fiind gravitatea situației, în zonele afectate puternic de secetă, există un deficit major de apă în sol și, chiar dacă anul acesta vom avea parte de un regim pluviometric aproape de normal, va fi imposibil ca producțiile să atingă nivelul dintr-un an normal”, susține AAC.

Acordarea de despăgubiri pentru pagubele produse de seceta 2020 culturilor de primăvară a devenit principala temă de divergență dintre autorități și fermieri. Ministrul Oros a promis astfel de despăgubiri în toamna anului trecut, dar înainte de alegerile parlamentare, ce ar fi urmat să fie plătite din bugetul 2021. La elaborarea bugetului, s-a constatat că nu mai sunt fonduri și pentru acest lucru, dar autoritățile „au defilat” cu măsurile convenite cu AAC pentru compensarea pierderilor.

Între timp, alți fermieri organizați în Asociația Forța Fermierilor au ajuns să protesteze și la poarta Ministerului Agriculturii. Cum ministerul nu a făcut mai nimic în acest sens, AAC a trecut la măsuri mai presante pentru ca autoritățile să facă ceva pentru ca agricultorii să poată relua producția în această primăvară. La jumătatea săptămânii viitoare se așteaptă un nou protest al fermierilor, de data aceasta din partea Alianței pentru Agricultură și Cooperare.

din aceeasi categorie