Acasă Focus Agricol Șefia Băncii de Gene Buzău produce scandal

Șefia Băncii de Gene Buzău produce scandal

de L M

Noul ministru al Agriculturii are parte de un nou scandal, de această dată ca urmare a propriei decizii de a schimba directorul Băncii de resurse genetice vegetale Buzău. Interesant este faptul că schimbarea a fost contestată printr-un miting organizat de primarul PSD al Buzăului, în condițiile în care noul șef este susținut de alți membrii marcanți ai PSD, dar din Olt. Se pare că ministrul Agriculturii a vrut să elibereze funcția de director general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

În jur de 500 persoane au participat duminică la prânz, în centrul municipiului Buzău, la un miting de protest faţă de demiterea cercetătorului Costel Vînătoru din funcţia de director al Băncii de resurse genetice vegetale, informează Agerpres. Mitingul, desfăşurat la iniţiativa primarului Constantin Toma (PSD), a început în zona platoului Pieţei Dacia, în jurul scenei de spectacole amplasate de primărie pentru Târgul de Crăciun, ulterior un grup de manifestanţi deplasându-se şi în faţa sediului Instituţiei Prefectului. De remarcat, Buzău este fieful actualului președinte al PSD, Marcel Ciolacu.

„Trebuie să ne sprijinim valorile, asta nu este o Românie normală în care sunt demise valori ale naţiei române – Costel Vînătoru, care toată viaţa a muncit pentru a păstra şi dezvolta seminţele româneşti, tezaurul României, poate mai important decât tezaurul de la Banca Naţională. Vrem demnitate pentru acest oraş, pentru România. Banca de Gene a României este o idee minunată a lui Costel Vînătoru şi am încercat şi am reuşit să îl sprijinim cu toţii astfel încât pe 12 septembrie s-a înfiinţat această instituţie care ne dă o şansă să ne dezvoltăm România aici, la noi acasă, să ne recuperăm tradiţia, să ne recuperăm istoria şi să o punem în valoare”, a afirmat primarul.

El a ţinut să mulţumească filialelor partidelor, care au înţeles că, dincolo de politică, trebuie să fie „alături de oraş şi de România”, indicând în acest sens USR-PLUS, Pro România, PMP, ALDE şi prefectul. Constantin Toma a adresat o solicitare către membrii filialei judeţene PNL să fie şi ei alături de iniţiativa împotriva demiterii lui Costel Vînătoru.

Primarul a anunţat că dacă cercetătorul Costel Vînătoru nu va fi repus în funcţie vor urma şi alte proteste.

„Prin această măsură iresponsabilă ucideţi fără scrupule în mod public o vocaţie şi o conştiinţă românească aflată în slujba ţării de o viaţă întreagă, în acelaşi timp daţi o lovitură de neiertat ţării în care şi dvs v-aţi născut, atacând în mod inconştient temelia de bază, sămânţa cu suflet de creştin. Vă rog să reveniţi asupra acestei decizii ca să nu purtaţi responsabilitatea acestui dublu asasinat, căci aţi lovit nu numai în ceea ce ne-a rămas, sămânţa neamului, ci şi în paznicul ei, cel care a salvat-o, a crescut-o şi a păzit-o cu tot sufletul din vocaţia de creştin şi de român”, este mesajul transmis de actorul Dan Puric, cetăţean de onoare al municipiului Buzău.

Printre cei care au mai ţinut discursuri la miting s-au mai numărat conf.dr. ing. Adrian Peticilă la Facultatea de Horticultură din Bucureşti, Adrian Izvoranu, directorul Casei de Comerţ Unirea, regizorul Mihai Vişinescu, preşedinte al Asociaţiei pentru Educaţie Teofor, reprezentanţi ai Asociaţiei de producători Vidra, Asociaţiei producătorilor bio din România şi ai altor asociaţii şi cooperative de producători agricoli.

Fostul director al AFIR, Adrian Chesnoiu, a fost delegat joi la Banca de resurse vegetale din Buzău, înlocuindu-l pe Costel Vînătoru, cel care fusese detaşat timp de un an de la Staţiunea de cercetări legumicole Buzău pentru implementarea acestui proiect. Chesnoiu a ocupat funcția de șef al AFIR în urma unui concurs, astfel că putea fi mutat din acest post doar în unul similar; și a fost găsit cel de la Buzău. Pe de altă parte, nici Adrian Chesnoiu nu a fost „singur pe lume”, fiind sprijinit de personaje importante din PSD, Paul Stănescu și Alexandru Stănescu.

Cercetătorul Costel Vînătoru, schimbat zilele acestea de la conducerea Băncii de resurse genetice vegetale din Buzău, a declarat că nu a participat la mitingul organizat pentru susţinerea sa „pentru a nu politiza o problemă care este 100% ştiinţifică”, precizează Agerpres.

El a declarat că doreşte să se întoarcă la conducerea Băncii de gene pentru a pune la punct acest proiect la care lucrează de aproape patru decenii, „mai ales că mai multe bănci de gene din Europa s-au arătat interesate de Banca de la Buzău”.

 

Părerea ministerului

Cum mitingul de la Buzău a acaparta atenția publică, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a prezentat și punctul său de vedere.

„La momentul actual există o singură Bancă de Gene funcțională – Banca de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” Suceava, care reprezintă România în cadrul organismelor europene și internaționale (FAO- Programe europene de resurse genetice vegetale) și care prin contribuțiile acesteia a făcut deja vizibil efortul României în direcția conservării patrimoniului genetic”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului. Potrivit documentului, Banca de gene de la Suceava are toate dotările tehnice necesare pentru a asigura păstrarea în condiții care să respecte normele europene în domeniu a unui număr de peste 20.000 de varietăți vegetale. În prezent, colecțiile băncii numără peste 18.000 de probe, aparținând la 430 de specii, aproximativ 60% dintre acestea fiind populații vechi, locale, dispărute în mare parte din cultură. Acestea acoperă toate speciile legumicole, ornamentale, cromatice și medicinale.

„Este important de precizat faptul că printr-un proiect ADER 3.1.2. finanțat din bugetul MADR coordonat de Banca de Gene Suceava la care SCDL Buzău a fost partener, dl. Vânătoru a participat fără a oferi informații relevante despre germoplasma de la SCDL Buzău, având posibilitatea să facă demersuri pentru ca acestea să fie conservate prin depunerea în cadrul Băncii Genetice existente la Suceava”, se arată în comunicat.

Pentru încurcăturile de acum, vinovată este considerată fosta conducere al Ministerului Agriculturii, care „încearcă să propage în spațiul public informații menite să ducă în eroare opinia publică, întrucât la momentul fundamentării înființării Bancii de Gene Buzău exista o Bancă de Gene la Suceava pe deplin funcțională”, iar prin HG 112/2018 Banca de Gene Suceava trecea din subordinea MADR, în subordinea ASAS.

„Decizia de delegare temporară a unei alte persoane la conducerea unei instituții din subordine este atributul exclusiv al ordonatorului principal de credite, respectiv a ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Oportunitatea acestei decizii a urmărit elaborarea proiectului de buget pentru anul 2020 în vederea îndeplinirii atribuțiilor conferite de HG 690/2019 privind înființarea, organizarea și funcționarea Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău”, a explicat ministerul decizia de schimbare a lui Vânătoru din funcție. Mai mult, fostul director, din septembrie 2019, de când a luat ființă Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău și până în prezent, nu a primit strategia de dezvoltare a Băncii de Gene Buzău, așa cum a fost prevăzut în articolul 5 din HG 690/2019. „Se așteaptă de la noul director, Adrian Ionuț Chesnoiu, să ducă la îndeplinire aceste prevederi”, spune comunicatul.

„Banca de Gene Buzău la acest moment este un proiect nefuncțional, fără să existe dotare tehnică, o strategie viabilă și mai ales fără să țină cont că există deja o Bancă de Gene la Suceava pe deplin funcțională care nu a fost menționată nici în nota de fundamentare, ce a stat la baza emiterii HG 690/2019”, punctează documentul.

Decizia de schimbare a conducerii Băncii de Gene Buzău face parte din politicile pe  care ministerul le promovează pentru reducerea deficitului comercial, inclusiv prin utilizarea de soiuri și hibrizi obținuți de cercetarea agricolă românescă. În plus, cercetarea agricolă românească va fi susținută prin fonduri europene în noul exercițiu bugetar comunitar 2021-2027.

„Domnul Costel Vânătoru, în calitatea sa incontestabilă de cercetător în cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare-Legumicolă Buzău, poate în continuare să își pună în valoare cunoștințele în vederea dezvoltării sectorului legumicol național”, completează comunicatul.

din aceeasi categorie