Acasă Focus Agricol Scrisoare de conformitate pentru PNDR

Scrisoare de conformitate pentru PNDR

de GM

pndrRomânia a primit de la Comisia Europeană, în cele din urmă, scrioarea de conformitate prin care poate da drumul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. Fără acest document, proiectele depuse ar fi putut avea de suferit.

”Mai mult decât această confirmare pe care o aşteptam, Comisia ne transmite faptul că putem demara implementarea globală a PNDR. Cu alte cuvinte, putem să dăm drumul la toate Măsurile de finanţare, lucru pe care îl vom face în cursul lunii iunie. Deşi nu este aprobarea formală, conformitatea de Program pe care am primit-o este momentul cheie al demarării PNDR 2020 şi arată faptul că eforturile noastre şi ale partenerilor noştri îşi arată roadele”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit documentului, această scrisoare de conformitate reprezintă ultimul pas înaintea aprobării finale a PNDR şi atestă faptul că la nivelul Comisiei Europene a fost încheiată etapa de consultare între serviciile de specialitate, iar Programul poate fi aprobat prin Decizie a acestui for european.

Lansare cu repetiţie

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 a fost trimis oficial la Comisia Europeană în vara anului trecut, dar a fost criticat dur de serviciile de specialitate ale CE. La începutul anului 2015, Ministerul Agriculturii a retransmis forma ajustată şi, de atunci, anunţă mereu iminenţa primirii scrisorii de conformitate care poate permite deschiderea sesiunilor de depunere a proiectelor cu siguranţa că vor primi finanţare europeană dacă sunt eligibile.

PNDR 2014-2020 a fost folosit şi ca element de propagandă politică, având în vedere că a avut parte de două lansări, ambele în prezenţa premierului Victor Ponta. Prima dată, programul a fost lansat în mai 2014, cu deschiderea sesiunii de depunere de proiecte pentru o măsură extrem de cerută de fermieri – modernizarea exploataţiilor agricole. La acea vreme, România nu trimisese la CE nici măcar prima formă oficială a PNDR.

A doua lansare, şi tot în prezenţa premierului Victor Ponta, a fost în martie 2015, când aprobarea PNDR mai făcuse un pas, având în vedere că DG Agri primise varianta rectificată a programului. Nu este exclus să mai avem parte de o a treia lansare a PNDR 2014-2020, când Comisia Europeană va semna oficial documentul.

din aceeasi categorie