Românii au consumat alimente austriece de 115 milioane euro
mai 7, 2015
Biroul Comercial al Ambasadei Austriei la Bucureşti organizează în perioada 7-13 mai 2015 un eveniment de prezentare a produselor alimentare austriece în cadrul unuia dintre cele mai mari lanţuri de magazine din România, Carrefour, prin care se doreşte pozitionarea şi susţinerea noilor firme austriece pe piaţa din România. Cu exporturi de 115 milioane euro în 2014 în industria produselor alimentare şi băuturilor, o creştere cu 4,6% faţă de anul 2007 şi comerţ exterior total de 3,1 miliarde euro, Austria continuă să fie unul din parteneri comerciali ai României.
În anul 2014 Austria a exportat cel mai mult în România produse din carne de porc
proaspată în valoare de 8,8 milioane euro, ciocolată (6 milioane euro), brânzeturi (4,5 milioane euro) şi produse de patiserie (3,4 milioane euro). Alte categorii importante au fost băuturile răcoritoare (2,5 milioane euro), carnea procesată (cârnaţi şi şuncă) în valoare de 2,7 milioane euro, cafeaua (2,3 milioane euro), carnea de vacă (2,1 milioane euro) şi dulciurile (1,6 milioane euro).
„Săptămâna austrică la Carrefour, ce va avea loc în toată ţara, va pune un accent deosebit pe produsele bio, lactate şi branzeturi, carne şi preparate din carne, produse congelate şi desigur pe bauturi precum băuturi spumoase şi sucuri. Pe lângă principalele mărci deja listate în lanţul Carrefour în această săptămână se vor introduce şi alte noi branduri: Almdudler (răcoritoare), Hochriegl (frizzante), Schlumberger (vin spumant), Heindl (ciocolată), Zimmermann (legume congelate), Frierss (şuncă, bacon), Berglandmilch (brânzeturi), D’arbo (gemuri)”, spun organizatorii.
Pentru a susţine noi colaborări între firmele austriece şi cele româneşti, Biroul Comercial al Ambasadei Austriei la Bucureşti a organizat pe data de 7 mai Austria Showcase, un eveniment la care au participat 12 companii, Almdudler Limonade, Agrarmarkt Austria AMA, Bergkaeserei Zillertal, BiologoN, Cargo Partner, Eutraco Food, Heuft Austria, Hochriegl, Höpler, Schlumberger, Sulzberger Kaeserebellen, Walter Heindl care caută distribuitori, importatori, dar şi clienţi direcţi sau oferă servicii conexe pentru industria HoReCa sau alimentară.
„Participanţii din timpul showcase-ul au avut ocazia să poarte discutii cu importatorii de produse alimentare şi băuturi, cu reprezentanţi ai departamentelor de achiziţii din lanţurile de magazine alimentare, precum şi cu reprezentanţi HoReCa, obiectivul nostru fiind de a facilita iniţierea unor noi colaborări şi legături comerciale între firmele austriece şi cele româneşti”, a declarat Rudolf Lukavsky, consilier comercial la Ambasada Austriei la Bucureşti.
Industria alimentară şi a băuturilor se clasează în primele 5 cele mai importante sectoare industriale în Austria, în care activează 222 de companii cu 300 de unităţi de producţie şi 26.586 angajaţi. Valoarea producţiei în această industrie se ridică la 8,1 miliarde euro, din care 5,4 miliarde euro reprezintă exporturile. Cele mai importante categorii de produse exportate sunt băuturile energizante şi răcoritoare, ceaiul rece, ciocolata, dulciurile, produsele de patiserie, brânzeturile, sucurile de fructe, iaurturile, cârnaţii şi produsele din carne. Un procent important este ocupat şi de produsele bio şi fără organisme modificate genetic recunoscute pentru calitatea ridicată.
Peste 1.000 de investitori austrieci sunt activi în România, prin 6.887 de companii cu capital austriac, care însumează peste 100.000 de angajaţi, luând în calcul locurile de muncă create direct. Firmele cu capital austriac sunt prezente într-o gama largă de activităţi economice, de la resurse la industrie, agricultură, servicii financiare şi asigurări, industria lemnului, industria auto, sectorul de petrol şi gaze naturale. Austria continuă să fie unul din top investorii ai României în Europa Centrală şi de Est cu investiţii ce totalizează 11,4 miliarde euro şi reprezintă 19,1 % din investiţiile străine directe realizate în România.
”România este una din cele mai atractive ţări din regiune pentru investitorii din Austria datorită dimensiunii pieţei — cea mai mare din regiune, capitalului uman, proximităţii culturale, perspectivelor şi multitudinii de proiecte şi oportunităţi”, a adăugat Rudolf Lukavsky.
Printre principalii investitori austrieci noi în ultimii ani după 2010 se numără Strabag, Schweighofer, Raiffeisen Evolution, Billa, Porsche, Post Master, Verbund, Voestalpine, Salesianer Miettex.