Acasă Focus Agricol Risipa alimentară combătută prin OUG

Risipa alimentară combătută prin OUG

de L M

Guvernul pregătește o ordonanță de urgență privind diminuarea risipei alimentare, pentru că legea, în forma sa actuală, este inaplicabilă, după cum susține ministrul Agriculturii. Oficial, o soluție este așteptată până la sfârșitul anului, dar presiunea publică este mult prea mare, astfel că s-a ajuns la concluzia că o ordonanță de urgență ar rezolva situația.

Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare a apărut pentru ca România să se alinieze măsurilor care se iau la nivel mondial în această direcție. Inițiatorii legii au arătat, în Nota de fundamentare, că, în cazul risipei alimentare, principalii responsabili sunt agenții economici și consumatorii. Pentru cei din urmă, soluțiile de diminuare a rispisei alimnare se referă la conștiențizarea populației și schimbarea mentalității. Pentru agenții economici, s-a considerat că este nevoie de o lege, chiar dacă retailul este respnsabil de doar 7% din cantitățile de alimentare risipite.

De altfel, inițiatorii au susținut că legea urmărea realizarea a „două obiective – să reducă risipa alimentară și să ușureze activitatea acelor instituții sau ONG-uri cu rol social”.

În general, legea prevede ca alimentele ajunse în prag de expirare să fie vândure cu cel mult 3% plus TVA din prețul de achiziție sau din prețul de producție, către ONG-uri cu activități în domeniul social. Acestea, la rândul lor, pot comercializa produsele la cel mult 25% plus TVA din prețul de achiziție sau de producție. La vremea respectivă, s-au invocat cheltuielile pe care care ONG-uri le au cu dotarea pentru a respecta normele sanitare veterinare.

Legea trebuia să intre în vigoare pe 21 mai 2017, la 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial, dar nu au fost elaborate normele de aplicare, de care este responsabil Ministerul Agriculturii.

A existat presiune din partea opiniei publice pentru ca legea să intre în vigoare, dar ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că o nouă formă legislativă va fi gata spre sfârșitul anului. În cele din urmă, decizia la nivel guvernamental a fost ca Legea 217/2016 să fie modificată și completată prin ordonanță de urgență, chiar în perioada imediat următoare.

Punct de vedere

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a simțit nevoia de a arăta de ce nu a trecut la elaborarea normelor de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.

Legea în actuala formă este inaplicabilă! Face mai mult rău decât bine! Această concluzie s-a desprins în urma dezbaterilor cu reprezentanții sectorului agroalimentar și întâlnirilor de lucru cu specialiștii din domeniu, în procesul de elaborare a normelor metodologice la Legea nr. 217 din 17 noiembrie 2016 privind diminuarea risipei alimentare”, se arată într-un ounct de vedere al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„Analizând în ansamblu Legea nr. 217 din 17 noiembrie 2016 privind diminuarea risipei alimentare s-a constatat că mecanismele propuse nu pot fi puse în practică şi nu poate fi completat dispozitivul legislativ. (…) legea nu este clară, precisă şi previzibilă, aşa cum ar trebui să fie un act normativ pentru a putea fi aplicat şi care să ducă la realizarea obiectivelor avute în vedere. În consecinţă singura decizie normală şi rezonabilă, asumată fără rezerve de Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost prorogarea normelor de aplicarea până la sfârşitul anului, perioadă în care un grup de lucru instituţional, deja desemnat, are misiunea să identifice modalităţile prin care scopul legii să fie îndeplinit şi să redacteze un proiect de act normativ care să fie realmente aplicabil, atât juridic cât ş tehnic”, se arată într-un punct de vedere al MADR referitor la Legea risipei alimentare, nr. 217 din 17 noiembrie 2016. De altfel, ministerul a venit și cu exemple privind neclaritatea legii.

din aceeasi categorie