Acasă Focus Agricol Proiectul de OUG pentru despăgubiri la secetă

Proiectul de OUG pentru despăgubiri la secetă

de L M

Despăgubirile pentru pierderile generate de secetă sunt în linie dreaptă, după ce Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică proiectul de OUG prin care fermierii vor primi bani pentru că recoltele lor au fost distruse. Sumele alocate au ca scop asigurarea unor fonduri cu care agricultorii să reia ciclul de producție din toamnă. Oricum, ministrul Oros a anunțat că fondurile vor ajunge la beneficiari după rectificarea bugetară, mai exact prin septembrie.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat în dezbatere publică proiectul de OUG pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică. Prin această schemă vor fi despăgubiți 34.647 fermieri, pentru o suprafață de 1.168.064,79 ha. Cea mai afectată cultură este cea de grâu, unde 833.213,53 ha fost lovite de secetă; urmează orzul cu 175.680,44 ha și rapița cu 136.501,41 ha. Cel mai puțin afectată este cultura de secară, cu doar 314,5 ha.

Despăgubirile vor fi acordate pentru culturile înființate în toamna lui 2019: grâu, secară, triticale, orz, orzoiacă, ovăz și rapiță. Beneficiarii trebuie să îndeplinească mai multe condiții, cumulativ: să dețină proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, în care procentul de calamitate este mai mare de 30%. Suprafața calamitată trebuie să fie mai mare de 30% din suprafața totală declarată în cererea unică de plată pentru anul 2020, astfel că beneficiarul trebuie să fie înregistrat la APIA în 2020, cu cerere unică de plată.

Pentru cazul în care beneficiarii au procese verbale de constatare și evaluare a pagubelor, dar culturile au fost reînsămânțate sau nu după calamitate și nu se regăsesc, în tot sau în parte, în cererea de plată 2020, despăgubirile se vor acorda în concordanță cu cele menționate în procesul verbal.

„Compensațiile acordate ca ajutor de stat rprezintă sub 40% din devizele de cheltuieli pentru fiecare cultură de toamnă calamitată, elaborate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală (…)”, se arată în proiectul de OUG.

Valoarea totală a schemei de ajutor de stat este de 1,088 miliarde de lei. Cuantumul ajutorului de stat este de 925 lei/ha pentru culturile de grâu și secară, 805 lei/ha pentru triticale, 912 lei/ha pentru orz, 951 lei/ha pentru orzoaică, 772 lei/ha pentru ovăz și 1002 lei/ha pentru rapiță.

din aceeasi categorie