Primele roșii românești „subvenționate” pe piață
mai 4, 2017
Primii producători de roşii româneşti obținute prin Programul de sprijin pentru tomate cultivate în spaţii protejate au ajuns pe piețele din România. Cei mai harnici legumicultori se pare că au fost cei din Olt și Constanța, care și-au dus tomatele chiar și supermarketuri.
Primul producător agricol care a depus dosarul pentru primirea sprijinului aferent pentru tomate cultivate în spaţii protejate a ieșit primul pe piață cu roșiile „subvenționate”. Este vorba despre Andrei Ianţoc, administrator al Societăţii Serra IVAS SRL, din localitatea Nicolae Bălcescu, județul Constanța, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Andrei Ianţoc a cultivat tomate în seră pe o suprafaţă de 8.600 de metri pătraţi, obţinând o producţie de 30 tone de roşii care au mers spre consumatorii din România, precizează comunicatul.
Din primul „val” fac parte și șase fermieri din localitatea Izbiceni, județul Olt, care au scos deja la vânzare primele roșii autohtone în Piața din Pucheni, dar și în marile rețele comerciale.
Având în vedere numărul de beneficiari ai Programului, în perioada următoare tomatele produse în sere şi solarii vor apărea din ce în ce mai mult pe piaţa internă, în pieţe agroalimentare ori hypermarketuri.
Producătorii agricoli din România sunt susţinuţi, printr-un program guvernamental, să cultive tomate în spaţii protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producţia autohtonă, punând la dispoziţie mărfuri de calitate şi proaspete. Programul are ca scop diminuarea importurilor de tomate, odată cu crearea de noi locuri de muncă, aşa cum este prevăzut în Programul de Guvernare, se mai arată în comunicat.
În prezent, în pieţele din ţară roşiile româneşti au un preţ de circa 20 de lei/kg, aproape dublu faţă de cele aduse din import, precizează Agerpres.