Preşedintele României a promulgat două legi, foarte importante pentru dezvoltarea rurală. Dacă Legea muntelui a urmat dezbaterea parlamentară obișnuită, în ceea ce privește susținerea crescătorilor de suine a fost nevoie de încă un vot pentru că președintele a cerut reexaminarea legii, considerând că este nevoie în prealabil de un aviz al Comisiei Europene, având în vedere că este vorba de ajutor de stat.
Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii muntelui, lege care are ca obiect de reglementare modalităţile de protecţie şi dezvoltare inteligentă, durabilă şi incluzivă a zonei montane, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.
Prin această lege este interzisă colectarea apelor, izvoarelor şi pâraielor în scopul utilizării acestora pentru microhidrocentrale, fără asigurarea în prealabil şi cu prioritate a necesarului de apă pentru animalele domestice şi sălbatice, acordând drept de exploatare celor care asigură reinvestirea profitului în proiecte de dezvoltare a calităţi productive a terenurilor. De asemenea, statul român acordă compensaţii băneşti, în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare, proprietarilor de terenuri din zona montană, aflate în situri Natura 2000, parcuri naturale, parcuri naţionale rezervaţii ale biosferei şi alte arii naturale protejate.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Educaţiei Naţionale vor colabora în vederea introducerii în învăţământul gimnazial, profesional şi liceal a unui pachet de discipline de studiu care să cuprindă noţiuni elementare despre socio-economia zonei montane. Totodată, statul român, prin autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, sprijină şi susţine patrimoniul cultural material din zona montană prin programe speciale ce vizează conservarea şi valorificarea acestuia, astfel: restaurarea monumentelor istorice şi a clădirilor cu valoare culturală, arhitecturală şi istorică; îmbunătăţirea accesibilităţii la infrastructura destinată turismului şi documentării spre situri arheologice şi spre alte obiective istorice; sprijinirea iniţiativelor societăţii civile şi administraţiei publice locale cu privire la crearea de muzee rurale şi a unor amenajări cu destinaţie de turism cultural, etnografic, istoric, memorial; iniţierea unor acţiuni periodice de informare, promovare şi prezentare a patrimoniului cultural montan prin puncte de informare, târguri, festivaluri.
Final pentru legea crescătorilor de porci
Programul de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie poate fi pus în aplicare, având în vedere că președintele României a promulgat legea ce introduce acest program.
Proiectul de lege a avut un circuit sinuos, prima dată fiind trimis la reexaminare de către președinte și apoi a sesizată Curtea Constituțională. Mărul discordiei a fost avizul de la Comisia Europeană privind ajutorul de stat, pentru că programul prevede susținereafinanciară și fiscală a crescătorilor de porci. Proiectul de lege prevede ca autoritățile naționale vor trebui să obțină avizul CE după apariția legii, iar președintele în considera necesar înainte de adoptare. Parlamentul a votat încă o dată proiectul de lege fără nicio modificare, iar Curtea Constituțională a respins sesizarea președintelui.
Legea prevede că Programul de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie se desfăşoară începând cu anul 2018. Valoarea totală a ajutorului de stat este de 359,1 milioane euro şi se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, după cum urmează: în bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se cuprinde suma de 90 milioane euro, aferentă anului
2018, urmând ca până la finalul programului, suma să crească anual cu 30% având ca bază anul anterior, se arată în lege.