Industria creșterii porcului este sufocată de importuri, doar jumătate din carnea de porc consumată în România fiind autohtonă. Pentru redresarea situației, reprezentanții industriei de profil susțin că au nevoie de sprijinul autorităților, dar și al consumatorilor, care ar trebui să știe că „porcul românesc este mai proaspăt și de calitate mai bună decât cel din import”.
„Suntem într-un un paradox. Uniunea Europeană este net exportator de carne de porc, are cu 2-3 procente mai multă carne decât consumă, iar noi suntem net importatori cu 50%. Jumătate din carnea pe care o mâncăm în România este importată, ceea ce înseamnă că tot al doilea grătar pe care îl consumăm cu familia este adus din afară, este din import. Având în vedere structura extrem de complexă a drumului cărnii de porc din fermă până în galantar, îmi este foarte greu să cred vreodată că acea carnea importată pentru grătar, de unde o veni ea, este mai bună şi mai proaspătă decât cea pe care noi o producem acasă”, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi, la lansarea iniţiativei naţionale „Porc Crescut Româneşte”, eveniment desfășurat în cadrul Indagra 2017.
Potrivit acestuia, industria de profil dispune de tot ce are nevoie pentru a asigura necesarul de consum. „Ne putem lăuda că sunt printre cele mai perfomante din Europa, cu 5 clase mai sus. Din păcate, ceea ce ne lipseşte aici şi este subiectul cel mai dureros, mă refer atât la specialişti dar şi la forţa de muncă. Sunt cazuri în care se importă forță de muncă”, a spus Ladoși.
„Anul 2016 a fost pentru noi, porcarii, unul dezastruos, în care toţi cei care au produs carne de porc au trebuit să vândă în orice condiţii şi la orice preţ. Practic, s-a făcut un dumping, a fost o creştere a ofertei din motive strict economice. În primăvara acestui an s-a mai redresat puțin prețul, dar apoi a scăzut. Importurile de carne de porc cresc, iar pentru noi, cei care producem carne de porc românească, partea noastră din tort scade. Consider că acest trend poate fi inversat dacă există un sprijin din partea autorităţilor de a susţine acest sector”, a mai spus Ladoşi. Crescătorii de porci au avut ca explicație presiunea importurilor din UE scăderea cererii de pe piața chineză și, în consecință, crearea unor stocuri mari în Uniune, care și-au găsit rezolvarea și pe piața românească.
De doi ani, fermierii ies în pierdere
De altfel, toți crescătorii de animale prezenți la eveniment și-au îndreptat atenția spre Ministerul Agriculturii, care să susțină sectorul, în special prin subvenții.
„Avem ferme, avem infrastructură cu potenţial, dar în schimb fermierii noştri mor de foame. Mare parte dintre ei sunt oameni care au pierdut bani în ultimii doi ani de zile. Toate aceste ferme, în ultimii ani, nu au reuşit să se dezvolte pentru simplu motiv că muncesc şi abia îşi acoperă datoriile. Autorităţile ar trebui să aibă lucrul acesta pe masa de lucru, pentru că oamenii aceştia nu reuşesc să îşi crească investiţiile, iar dacă nu îşi dezvoltă exploataţiile o să fie absorbiţi sau o să moară. Vrem politici economice corecte în primul rând. Vrem subvenţii, nu neapărat plăţi compensatorii, care să fie concrete şi nu de pe o zi sau alta, să nu se ştie anul viitor dacă le luăm sau nu. Nu aşa se pune problema, pentru că producătorul produce astăzi, concurează astăzi pe 90 de euro şi vinde peste trei luni cu 3,5 lei kilogramul. Avem doi ani de pierderi, şi două serii cu un preţ extrem de mic, iar carnea care vine din import ajunge toată în galantar şi nu am văzut, când am vândut noi cu 3,5 lei porcul, o micşorare a preţului în magazin”, a declarat Larisa Ene, preşedintele Asociaţiei Fermierilor cu Investiţii în Sectorul Suin (AFISS).
Standard pentru porc
În opinia preşedintelui AFISS, în România ar trebui să existe un standard al produsului românesc, al cărnii de porc în special, iar consumatorul să aibă garanţia că produsul provine de la ferme autohtone. „Ar trebui ca autorităţile să se implice pentru că fermierul român aduce plus valoare în zonele în care are exploataţii. Consumatorul, când intră în magazin, trebuie să aibă garanţia că produsul, carnea, provine de la ferme autohtone, că este o carne proaspătă, este o carne de calitate pentru că porcul este crescut cu furaje şi asigură atât siguranţa consumatorului cât şi supravieţuirea fermierului”, a adăugat Larisa Ene.
De aceea, producătorii români de carne de porc au decis să susțină o campanie de informare a consumatorilor, sub sloganul „Porc Crescut Românește”. Fermierii au vor ca, în galantare, carnea de porc proapătă să poarte eticheta cu „Porc Crescut Românește”. În acest fel,consumatorii vor ști de unde provine carnea. Se pare că intenția, lăudabilă de altfel, este destul de greu de pus în aplicare. În primul rând, trebuie ca și magazinele să accepte acest lucru. Apoi, carnea ce poartă această etichetă chiar să fie românească. Chiar un reprezentant de rang înalt din Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a atras atenția asupra posibilității ca să se înregistreze cazuri în care carnea românească să fie amestecată cu cea din import.
Susținere de la Ministerul Agriculturii
Producătorii de carne de porc vor avea parte de susținerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru redresarea industriei de profil. Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a declarat că, de la 1 ianuarie 2018, crescătorii de porci și păsări vor beneficia de subvenții pentru bunăstarea animalelor. „Am identificat sursele de finanțare și, de la începutul anului viitor, 400 milioane de euro vor fi puse la dispoziția crescătorilor de animale”, a spus Botănoiu. Sprijinul va fi acordat în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. România este singura țară din UE care acordă un astfel de sprijin pentru crescătorii de porci. De altfel, principala preocupare fermierilor a fost dacă Ministerul Agriculturii va continua subvenționarea domeniului.
Botănoiu le-a dat asigurări că autorităților vor promova, până la sfârșitul anului, și un program de susținere a sectorului de reproducție. „Vrem să asigurăm numărul de grăsuni din fermele noastre, iar pe de altă parte căutăm soluţii să consumăm porumbul din România, pentru ca altfel preţul este cu variaţii foarte mari. Nu putem să stăm numai în exporturi de materie primă. Pe lângă măsura de bunăstare la porc există şi programul de investiţii în fermele de reproducţie. Cred că în varianta asta putem să ne apropiem cât mai mult de ceea ce ne cer consumatorii, adică să oferim produse proaspete, de calitate bună şi la preţuri rezonabile”, a declarat Daniel Botănoiu.