Acasă Focus Agricol Pestă porcină africană se întinde peste țară

Pestă porcină africană se întinde peste țară

de L M

Pesta porcină africană (PPA) se extinde pe teritoriul României, măsurile luate de autorități părând că nu prea dau rezultate. Populația afectată are retincențe majore să respecte indicațiile specialiștilor, astfel că nu este de mirare că virusul se întinde. Este celebru cazul în care populația dintr-un sat întreg a refuzat să predea porcii pentru ucidere, pentru că acolo se confirmare un caz de PPA, iar, până a doua zi, au fost tăiați și conservați.

În prezent, virusul pestei porcine africane evoluează în 276 de localităţi din 17 judeţe, unde sunt active 1.062 de focare, dintre care 15 în exploataţii comerciale, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). De asemenea, au fost înregistrate 142 de cazuri la mistreţi. În total, au fost eliminaţi 356.144 de porci afectaţi de boală.

Autoritatea veterinară susţine că au fost stinse până la această dată 5 focare în judeţul Satu-Mare, iar unitatea de procesare a cărnii S.C. Carniprod SRL, din judeţul Tulcea, şi-a reluat activitatea, în data de 14 august 2018.

Potrivit surse citate, cele mai multe focare sunt în continuare în judeţele Tulcea – 566, dintre care 5 focare la exploataţii comerciale şi un focar la o exploataţie de tip A şi 67 de cazuri la mistreţi, în Ialomiţa – 125 de focare în gospodăriile populaţiei şi 33 cazuri la mistreţi, în Brăila – 106 de focare (dintre care 9 focare la exploataţii comerciale) şi în Constanţa – 84 de focare în gospodăriile populaţiei şi trei cazuri la mistreţi.

Până la 1 noiembrie au fost despăgubiţi 7.785 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 189,18 milioane de lei.

Prezenţei virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei, se menţionează în comunicat.

din aceeasi categorie