Acasă Focus Agricol Pesta porcină africană a ajuns în Germania

Pesta porcină africană a ajuns în Germania

de L M

Pesta porcină africană a ajuns și în Germania, unde a fost înregistrat primul caz de porc mistreț infectat. În aceste condiții, exporturile de carne de porc ale Germaniei către China şi alte state din afara Uniunii Europene au fost temporar suspendate, a anunţat Ministerul Agriculturii de la Berlin, transmite Reuters, preluat de Agerpres. În România, pesta porcină africană face ravagii de mai bine de doi ani, porcii mistreți fiind principalul vector de transmitere a bolii.

„Majoritatea certificatelor veterinare convenite pentru exporturile de carne de porc din Germania includ o declaraţie conform căreia nu se înregistrează pestă porcină africană (PPA) din Germania. Această declaraţie nu mai poate fi de joi inclusă în certificate”, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului Agriculturii.

Exporturile către ţările UE rămân posibile datorită clauzei în care importurile sunt oprite doar din regiunea locală unde este descoperită pesta porcină africană.

„Guvernul de la Berlin discută în prezent cu ţările relevante în scopul modificării certificatelor, pentru includerea clauzei regionale. Între timp, exporturile sunt suspendate. Avem discuţii intensive cu China şi alte state din afara UE în legătură cu clauza regională”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului Agriculturii.

Coreea de Sud, al doilea mare client din afara UE pentru carnea de porc din Germania, a interzis deja importurile, după ce joi a fost descoperită pesta porcină africană în landul rural Brandenburg la un mistreţ, nu la un animal de fermă.

Cel mai mare producător de carne de porc din Europa exportă masiv în ţările din Asia, în special în China, care, anul trecut, a importat carne de porc din Germania în valoare de 1,2 miliarde de dolari.

Recent au fost confirmate cazuri de pestă porcină africană în zece ţări din Europa, mistreţii fiind suspectaţi de răspândirea epidemiei. Unele state au impus interdicţii de import pentru regiunile unde s-au descoperit cazuri de pestă porcină africană.

 

din aceeasi categorie