Acasă Focus Agricol Ministerul Agriculturii pasează responsabilitățile de negociere pe noul PAC

Ministerul Agriculturii pasează responsabilitățile de negociere pe noul PAC

de L M

Ministerul Agriculturii recunoaște că nu este în stare, așa că și-a declinat competențele și a pasat responsabilitatea negocierii legislației comunitare privind aplicarea noilor Politici Agricole Comune către Reprezentanța Permanentă a României pe lângă UE. În mod normal, o astfel de decizie nu ar fi corectă, dar, având în vedere rezultatele înregistrate de conducerea actuală a ministerului, este mai mai bine așa. Plus că șeful secției de profil de la Reprezentanță este Achim Irimescu, fost ministru al Agriculturii ce are o foarte mare experiență în legislația comunitară.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a acordat mandat Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE- Comitetul Special pentru Agricultură pentru îmbunătățirea textului Regulamentului în baza căruia se va creiona Planul Național Strategic, astfel încât acesta să răspundă nevoilor și priorităților agriculturii românești, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

MADR susține că textul propunerii de Regulament de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice naționale poate fi îmbunătățit conform compromisului atins la finele lunii iunie 2021.

„Este necesar să ne asigurăm că fiecare ecoschemă poate să acopere un singur domeniu de acțiune pentru mediu, climă, bunăstarea animalelor sau rezistența la antimicrobiene”, atrage atenția ministerul.

Pentru noua echipă de negociere, MADR a stabilit și principalele ținte ce trebuie atinse de România. Mai exact, cu privire la investițiile realizate din Fondul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, rata intensității trebuie să rămână 75%, așa cum a fost agreat în cadrul negocierii politice din iunie și nu 65% așa cum este prevăzut în actualul text al regulamentului.

Prevederea referitoare la irigații trebuie să fie îmbunătățită din perspectiva eligibilității, pentru a putea realiza investiții în infrastructura secundară, așa cum s-a solicitat în cadrul consiliilor de miniștri. Totodată, textul ar trebui să conțină mențiunea expresă prin care sunt sprijinite contribuțiile financiare la primele pentru sistemele de asigurare (reasigurare) sau alte instrumente de gestionare a riscurilor, inclusiv costurile administrative și de implementare aferente înființării acestora.

„Copa-Cogeca, la solicitarea Alianței pentru Agricultură și Cooperare din România, tratează cu atenție sporită și susține aspectul legat de managementul riscului în pozițiile transmise către autoritățile europene”, susține comunicatul.

„Dorim să ne asigurăm că textul regulamentului va fi suficient de flexibil și permisiv, astfel încât să deservească necesităților și specificitățiilor României și celorlalte state membre”, declară ministerul, în comunicatul transmis.

„În acest sens, MADR a acordat mandat Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE pentru Comitetul Special pentru Agricultură. Menționăm nevoia de revizuire a textului si importanța cuprinderii acestor aspecte în legislația ce reglementează Planurile naționale strategice pentru a răspunde solicitărilor întregului sector agricol românesc”, completează documentul.

din aceeasi categorie