Acasă Focus Agricol Legumele, fructele şi pâinea s-ar putea ieftini cu 10-12%

Legumele, fructele şi pâinea s-ar putea ieftini cu 10-12%

de A

fructe-si-legumeLegumele, fructele şi pâinea ar trebui să se ieftinească cu 10-12%, dacă Guvernul decide scăderea TVA de la 20% la 9% pentru lucrări agricole, pentru livrarea de seminţe, îngrăşăminte, pesticide şi alte produse necesare însămânţării sau cultivării plantelor în agricultură, de la 1 august. Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), spune că această măsură a fost propunerea LAPAR, iar Guvernul „s-a mişcat surprinzător de repede” şi a aprobat-o la numai câteva săptămâni de când asociaţia a propus proiectul. De cealaltă parte, oficialii Pro Agro afirmă că proiectul ar fi un lucru bun dacă ar veni la pachet cu un mecanism simplificat de rambursare a TVA-ului.

„Beneficiile ar trebui să fie la producătorii de cereale, legume, fructe, toţi care folosesc aceste inputuri, pentru că ele au doar această destinaţie. Intenţia este să scadă preţurile. În mod normal, dacă ar respecta toţi legea, ar trebui să se ieftinească cu 10-12% toate produsele în care materia primă vine din sectorul vegetal: legumele, conservele de legume, pâinea şi produsele de panificaţie”, spune Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Măsura se adresează inputurilor din agricultură, necesare pentru producţia agricolă, cum ar fi seminţele, îngrăşămintele, pesticidele şi alte produse necesare însămânţării sau cultivării plantelor în agricultură.

„Nu era corect să produci furaje cu 20% şi să vinzi carnea cu 9%”, adaugă preşedintele LAPAR.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, Emil Dumitru, spune că reducerea TVA-ului la prestările de servicii poate fi un lucru bun dacă ar veni la pachet cu un mecanism simplificat de rambursare a TVA-ului.

„Este o idee foarte bună. Numai că marea noastră problemă în agricultură este vestita taxare inversă, în care fermierii români, din păcate, aşteaptă rambursările de TVA atunci când vin la intervale de timp destul de lungi. Practic, noi vindem materia primă, cerealele, fără TVA, pe mecanismul taxării inverse, notificat la Comisia Europeană, şi toate inputurile pe care le achiziţionăm, de la motorină la seminţe, le achiziţionăm cu TVA şi atunci reducerea TVA-ului la prestările de servicii poate reprezenta un lucru pozitiv dacă ar veni la pachet cu un mecanism simplificat de rambursare a TVA-ului de către fermier”, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, Emil Dumitru.

Acesta spune că procedura de rambursare a TVA e din ce în ce mai greoaie.

„Dacă discutăm de micul fermier, care lucrează de obicei cu prestatorii de servicii, putem vorbi de o eventuală reducere a tarifelor, prin diminuarea cotei de TVA de la 20 la 9%. Dar în mare măsură, cine prestează servicii desfăşoară şi activităţi de producţie. Şi atunci o parte din TVA care îl aveau de recuperat de la Fisc îl compensau cu TVA care îl încasau cu prestările de servicii”, a precizat şeful Pro Agro.

Decizie guvernamentală

Guvernul a decis, marţi, reducerea cotei de TVA la 9% pentru îngrăşăminte, seminţe şi pentru prestări de servicii specifice sectorului agricol, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, marţi, într-un briefing la Palatul Victoria, informează Agerpres. „Mai avem o măsură foarte importantă şi anume o reducere a cotei de TVA de la 20% la 9% pentru îngrăşăminte, pesticide, pentru seminţe şi alte produse destinate însământăţării sau plantării, dar şi pentru prestări de servicii specifice de tipul celor utilizate în sectorul agricol, cum ar fi pentru lucrări de arat, de semănat, de prăşit, ierbicidat, recoltat, greblat etc. Această măsură este conformă cu acquis-ul comunitar în domeniu şi este de natură a crea premisele pentru stimularea persoanelor care desfăşoară activităţi în domeniul agricol, creşterea nivelului de accesibilitate la bunuri şi servicii de tipul celor utilizate în sectorul agricol, facilitarea de noi investiţii în agricultură, derularea în condiţii optime a programelor de investiţii din fondurile europene nerambursabile în domeniul agricol. Un impact bugetar pentru anul acesta ar fi de circa 65,8 milioane lei, iar pentru anul 2017 estimăm un impact de 190,9 milioane lei, pentru 2018 – 203,3 milioane lei”, a mai spus Dragu.
Potrivit ministrului Finanţelor Publice, această măsură este importantă pentru diminuarea evaziunii fiscale în domeniul de TVA şi în domeniul agricol în general. „La reducerea de TVA pentru agricultură constatăm că avem efecte pozitive în runda a doua, care închid cam peste o treime din pierderea iniţială, iar efectele de runda a treia, de multiplicare în economie, ajung chiar să acopere integral reducerea de venituri ca urmare a reducerii cotei de TVA. Desigur, este şi o măsură importantă pentru diminuarea evaziunii fiscale în domeniul de TVA şi în domeniul agricol în general”, a explicat Dragu.
Aceasta a mai precizat că agricultura are un potenţial care trebuie stimulat pentru a deveni un factor suplimentar de creştere economică. „Pot să (…) spun că agricultura am considerat de la început că are potenţial ce trebuie exploatat, ponderea în PIB a agriculturii este de numai 4,5%, în timp ce alte domenii, de exemplu industria, are o pondere de 22,5%. Din studiile noastre, ponderea agriculturii în PIB este mult mai mică şi faţă de ţările europene cu care România se poate compara. Ca atare, am luat şi aceste măsuri pentru stimularea domeniului agricol şi pentru ca acesta să devină un factor suplimentar de creştere economică”, a completat ministrul Dragu.

din aceeasi categorie