Acasă Focus Agricol Împăduriri pe nisipurile mișcătoare din Oltenia

Împăduriri pe nisipurile mișcătoare din Oltenia

de L M

Terenuri amenințate de deșertificare din Oltenia au ajuns, în cele din urmă, să fie împădurite, scopul fiind de a limita acest fenomen devastator. Această tehnologie este practicată de zeci de ani, dar, după 1990, suprafețe întinse de pădure abia formată pe astfel de terenuri au fost tăiate de către localnici, ca să folosească lemnul pentru foc, pentru că la altceva nu erau buni, arborii fiind prea mici.

„Avem soluții prin care să ținem piept extinderii deșertului în Oltenia. Și trebuie să le aplicăm cât mai repede mai ales că 60% din locuitorii Olteniei lucrează în agricultură, iar 1.000 de ha de solurile fertile sunt înghițite anual de deșert”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, miercuri, la Mârșani, județul Dolj, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

„Pădurea Mârșani este cea mai mare lucrare de ameliorare a unui teren degradat care s-a făcut vreodată în România și, prin care, a fost încetinită extinderea deșertului de aici. Aceasta a fost finanțată integral de Ministerul Mediului și a fost implementată prin Garda Forestieră Ramnicu Vâlcea. Însă, proiectul trebuie multiplicat. Altfel, in mai puțin de 50 de ani, întreaga Oltenie riscă sa fie acoperită de nisipuri”, a susținut ministrul.

La Mârșani se înregistrează una dintre cele mai afectate zone de fenomentul deșertificării din Oltenia. Aici a fost înființată o pădure, unde u fost plantați 6 milioane de puieți, investiția fiind evaluată la aproape 24 milioane de lei. Pe lângă proiectul de la Mârșani, Ministerul Mediului a investit 20 de milioane de lei și la Daneți, unde au fost împădurite de la zero 1.000 de hectare, și 1,2 milioane de lei la Ostroveni, unde au fost stabilizate 82 de hectare nisipoase. De asemenea, în județul Olt au fost împădurite 610 hectare la: Urzica (280 hectare), Vădăstrița (50 hectare), Ștefan cel Mare (200 hectare), Dobrun (80 hectare).

„Am spus de mai multe ori: România are cel puțin 500.000 ha de terenuri degradate. Dacă toate acestea ar fi împădurite, am realiza cea mai mare extindere de fond forestier din ultimii 30 de ani. Însă, aici, în zona Olteniei, efectul împăduririi celor 100.000 de hectare ar decide viața a altor sute de mii de hectare și a zeci de mii de locuitori. Avem bani pentru asta: 10 milioane de lei doar anul acesta, prin Fondul de Ameliorare. Aștept o mobilizare a autorităților locale, dar și o determinare a proprietarilor privați din zonă. Toată lumea trebuie sa înțeleagă că nu mai e timp sa amânăm nimic. Așteptăm cât mai multe solicitări de finanțare pentru stabilizarea solurilor nisipoase din Oltenia”, a mai spus ministrul Costel Alexe, completează comunicatul.

din aceeasi categorie