Acasă Focus Agricol Grevă la APIA

Grevă la APIA

de L M

Angajații APIA s-au ținut de cuvânt și au făcut grevă joi, 16 noiembrie, chiar în ziua în care debuta plata subvențiilor pentru bovine. Salariații din teritoriu au protestat pentru că noua lege a salarizării le scade lefurile semnificativ, începând cu 1 ianuarie 2018. Angajații APIA sunt unii dintre cel mai bine plătiți bugetari din România, efectele negative ale legii salarizării neinfluențând, însă, veniturile angajaților din structura centrală.

Protestele începute joi de angajaţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) din teritoriu vor continua şi în zilele următoare, iar săptămâna viitoare este posibil ca salariaţii din centrele din teritoriu să protesteze la Bucureşti, susține preşedintele Federaţiei Sindicatelor din APIA, Octavian Mateescu, informează Agerpres.

Potrivit acestuia, protestele angajaţilor APIA vor continua „până la rezolvarea problemei”, mai precis până când grila de salarizare a personalului din centrele judeţene va fi aliniată la cea a angajaţilor din aparatul central al instituţiei. Angajaţii APIA din teritoriu sunt nemulţumiţi din cauza impactului Legii salarizării asupra veniturilor, care vor scădea cu sume cuprinse între 700 şi 2.800 de lei, începând din 2018, potrivit lui Mateescu.

„Protestul va continua până rezolvăm problema. Asta este hotărârea salariaţilor, să continue (…) pentru că semnalele care sunt din partea conducerii ministerului nu sunt bune. (…) Nu au când să mai vină cu o ordonanţă, pentru că bugetul se face luna asta, bugetul trebuie aprobat şi dacă nu suntem prinşi în buget cu banii, ce facem? Deci nu mai avem timp, noi am aşteptat din vară, am tot fost îngăduitori şi am muncit şi noi o să muncim în continuare, tot noi o să facem plăţile, n-o să le facă domnul ministru. Protestele or să continue până când ni se va rezolva problema”, a spus Octavian Mateescu.

El a menţionat că vineri protestul va avea loc în acelaşi interval orar ca şi cel de joi şi a precizat că nu se urmăreşte blocarea plăţilor către fermieri, ci rezolvarea problemei salariaţilor APIA din teritoriu. Mateescu a arătat că există riscul ca plățile subvențiilor către fermieri să fie blocate dacă nu se rezolvă problema. „Practic acolo o să se ajungă dacă nu ne ia nimeni în seamă. Mare parte din plăţi au fost deja efectuate, (…) dar noi nu urmărim să blocăm plăţile către fermieri, ei sunt clienţii şi partenerii noştri şi fermierii ar trebui să ne susţină în aceste demersuri, aşa cum şi noi îi susţinem şi am făcut plăţile şi noaptea şi sâmbăta şi duminica. Zilele acestea o să facem şi plăţi, dar în limita timpului pe care îl avem”, a menţionat Mateescu.

Liderul sindical a subliniat că modalitatea prin care angajaţilor APIA din centrele judeţene nu le-ar scădea veniturile din ianuarie 2018 ar fi alinierea grilei de salarizare la cea de la nivel central.

Octavian Mateescu a afirmat că este posibil ca săptămâna viitoare angajaţii APIA din teritoriu să participe la un protest ce va avea loc la Bucureşti.

Ministrul vrea să liniștească oamenii

În ziua grevei, ministrul Agriculturii Petre Daea și-a făcut simțită prezența doar la APIA Slatina. „Fiţi liniştiţi şi munciţi, pentru că astăzi sunteţi plătiţi pentru munca pe care o desfăşuraţi!”, a spus ministrul la întâlnirea cu angajații APIA, informează Agerpres. „Eu am venit la dumneavoastră aici pentru un interes major pentru ţară, anume acela de a plăti subvenţiile la timp pentru fermieri, pentru că avem bani în bugetul statului şi aceşti bani trebuie să ajungă, să nu stea între instituţii, şi să ajungă la fermieri ca să putem să lucrăm pământul în România”, a spus ministrul Petre Daea.

El a afirmat că salariile nu vor scădea şi acest lucru se va vedea la începutul anului viitor. Nu discut această problemă salarială acum cu ei şi le-am spus-o foarte clar, pentru că suntem în dispozitiv de lucru, muncim cu un salariu normal acum şi care e onorant şi e un salariu meritat de către lucrătorii din APIA pentru că muncesc mult. Au muncit mult, au ascultat, au operat la timp, au intrat în activitate şi în zilele în care era sărbătoare şi noaptea am purces la lucru, aşa că am o mulţumire deplină faţă de modul cum ei au lucrat. (…) Eu spun că nu vor scădea (n.r. – salariile angajaţilor APIA) şi că acest lucru trebuie să îl vedem nu pe simulări, ci să îl vedem odată cu începutul anului viitor şi eu sunt convins că ei vor avea altă părere vizavi de situaţia lor, pe care o înţeleg, dar care astăzi nu este cea pe care o prezintă ei. Eu le spun un singur lucru: să fie liniştiţi şi să muncească. Să fie liniştiţi pentru că au salarii, astăzi muncesc pe bani şi au misiuni de îndeplinit, misiuni. O misiune de îndeplinit este aceea de a da la timp subvenţiile, a mai declarat ministrul Agriculturii.

Ministrul a ajuns la centrul APIA de la Slatina după ora 15,00 şi a afirmat că s-a deplasat în judeţul Olt pentru a vedea cum se desfăşoară activitatea, dacă angajaţii „sunt în dispozitivul de lucru”. Daea a negat că deplasarea sa ar fi fost motivată de protestele angajaţilor APIA care joi dimineaţa au întrerupt lucrul pentru câteva ore.

Ministrul a spus că protestele de joi nu au blocat acordarea subvenţiilor către fermieri.

din aceeasi categorie