Acasă Focus Agricol Finanțare UE pentru programele școlare privind laptele și fructele

Finanțare UE pentru programele școlare privind laptele și fructele

de L M

Peste 30 de milioane de copii din întreaga UE primesc lapte, fructe și legume datorită programului UE pentru școli, susține Comisia Europeană, produsele lactate fiind cele preferate de guverne pentru a fi distribuite școlarilor. Pentru anul școlar 2018-2019, executivul comunitar alocă 250 milioane de euro, din care România va beneficia de peste 17 milioane de euro.

În anul școlar 2016-2017, peste 12,2 milioane de copii din 79.000 de școli au participat la programul UE de încurajare a consumului de fructe și legume în școli și în jur de 18 milioane de copii au participat la programul UE de distribuire a laptelui în școli, după cum arată cele mai recente rapoarte de monitorizare, se arată într-un comunicat de presă al Comisie Europene. În total, au ajuns la copii peste 74.000 de tone de fructe și legume și peste 285.000 de tone de produse lactate, distribuite în principal copiilor cu vârsta între 6 și 10 ani.

În afară de distribuirea acestor produse, programul UE pentru școli promovează obiceiuri alimentare sănătoase în rândul copiilor și include activități didactice specifice despre importanța unei bune alimentații și despre producerea alimentelor, precizează comunicatul.

„Fermierii europeni ne dau alimente de bună calitate, sigure și sănătoase, iar programul pentru școli permite celor mai tineri cetățeni ai noștri să beneficieze de avantajele pentru sănătate ale acestor produse, învățând de mici de unde provin alimentele și cât de importante sunt gustul și nutriția. Comisia contribuie cu mândrie la acest parcurs educativ. Suma de 250 de milioane de euro provenită din bugetul politicii agricole comune va asigura derularea continuă a programului UE pentru școli în anul școlar 2018-2019”, a declarat comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, precizează comunicatul.

Prin acest program, în fiecare an școlar se alocă 150 milioane de euro pentru fructe și legume și 100 milioane de euro pentru lapte și alte produse lactate. Alocările naționale au fost aprobate pentru toate cele 28 de state membre participante, destinate anului școlar 2018-2019, urmând a fi adoptate de Comisia Europeană la sfârșitul lunii martie.

România are alocate 6.866.848 pentru programul de legume și fructe, iar pentru cel de lapte alte 10.743.836 euro, un total de 17.610.684 euro.

Condiții și oportunități

Potrivit documentului, țările care doresc să participe la programul UE pentru școli trebuie adreseze Comisiei, până la sfârșitul lunii ianuarie, cererile de sprijin. Alocarea orientativă din bugetul UE pentru fiecare stat membru se bazează pe numărul de elevi din fiecare țară și, în cazul laptelui, pe succesul programului anterior. Autoritățile naționale sunt libere să transfere, de la un sector la altul, o parte a bugetului alocat (20 % – 25 %). Ele pot, de asemenea, să anunțe că doresc să cheltuie mai mult decât suma solicitată dacă alte state membre refuză să își preia întreaga sumă alocată.

Pe lângă deciziile ce țin de modul de implementare a programului, cum ar fi alegerea activităților didactice tematice sau a altor produse agricole ce pot fi distribuite copiilor, statele membre au posibilitatea de a suplimenta ajutorul UE cu un ajutor național pentru finanțarea programului.

Produsele distribuite se aleg pe criterii de sănătate și de mediu, de anotimp, de soi și de disponibilitate. Statele membre pot încuraja achizițiile locale sau regionale, produsele ecologice, lanțurile de aprovizionare scurte, beneficiile pentru mediu și sistemele agricole de calitate.

În perioada 2016-2017, mărul a fost fructul cel mai frecvent distribuit, fiind urmat de pere, prune, piersici, nectarine, portocale, căpșuni și banane. Morcovii, roșiile, ardeii și castraveții au fost cele mai apreciate legume. Printre activitățile didactice s-au numărat vizite la ferme, grădini ale școlilor, cursuri și/sau concursuri de gătit, lecții cu nutriționiști, jocuri etc. Laptele, laptele aromatizat și produsele pe bază de lapte fermentat precum iaurtul au fost cele mai apreciate categorii de produse în cadrul programului de distribuire a laptelui în școli, brânza fiind și ea distribuită pe scară largă.

din aceeasi categorie