Acasă Focus Agricol Fermierii încă nu au primit subvenții

Fermierii încă nu au primit subvenții

de L M

pro agro siglaAgenția de Plăți și Intervenție în Agricultură încă nu a început să vireze avansurile la subvenții către fermieri, atrage atenția Federaţia Naţională Pro Agro. Aceste avansuri puteau fi acordate începând cu 16 octombrie 2015, așa cum s-a procedat în anii anteriori. Mai mult, fermierii întâmpină mari dificultăți în depunerea solicitărilor de despăgubire pentru secetă din cauza lipsei unor proceduri clare care să fie aplicate unitar la nivel național.

”Ținând cont de faptul că Comisia Europeană a adoptat un nou Regulament prin care a permis statelor membre să acorde avansuri în valoare de 70% din valoarea plăților directe, în contextul condițiilor climatice din Europa, ne surprinde situația APIA, care nici până astăzi nu a început să vireze avansurile pentru plăți directe din suprafață”, se arată în comunicatul Pro Agro. Federația susține că neînceperea acordării avansurilor la subvenții adâncește deficitul de competitivitate a fermierilor români în raport cu cei din alte state membre, unde avansurile se plătesc încă de la 1 octombrie.

”Considerăm că se impune un răspuns fără echivoc din partea APIA dacă este pregătită să pună în aplicare Regulamentul 1306 din 2013 privind avansurile, întrucât această tergiversare îi afectează pe fermierii care așteaptă aceste sume pentru a-și achita datoriile”, somează Pro Agro.

Federația atrage atenția asupra faptului că, pentru acordarea despăgubirilor pentru seceta din acest an, nu există sau nu se aplică o procedură unitară în toate județele. Actele normative conțin inadvertențe pentru că s-au făcut rapoarte de constatare pe pierderi de recoltă, iar despăgubirile vor fi acordate pe pierderi de venit”, se arată în document. De aceea, Pro Agro solicită clarificarea situației din partea APIA, care să stabilească modul de aplicare a legislației în mod unitar, ”pentru a ne asigura că nu se fac abuzuri din partea funcționarilor statului și că toți cei afectați de efectele secetei atmosferice vor putea beneficia de ajutoarele de stat care li se cuvin”, precizează documentul.

din aceeasi categorie