Acasă Focus Agricol Crește accesul micilor fermieri la finanțare gratuită

Crește accesul micilor fermieri la finanțare gratuită

de L M

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a inclus o serie de modificări în Ghidul solicitantului pentru submăsura 6.3 Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” din cadrul PNDR 2020, ca urmare a observaţiilor şi a propunerilor primite în perioada de consultare publică, modificări ce facilitează în sesiunea din 2017 depunerea de proiecte de către mai mulţi solicitanţi, dar şi accelerează derularea acestor investiţii.

Alocarea financiară, stabilită pentru fermele mici, în sesiunea 2017, este de 100 milioane de euro, din care pentru pentru zona normală sunt disponibile fonduri în valoare de 79 milioane de euro, iar zonei montane îi revin 21 de milioane de euro. De asemenea, solicitanţii din arealul ITI – Delta Dunării au la dispoziţie fonduri în valoare de 5 milioane de euro, se arată într-un comunicat de presă.

„Pentru mine, ca director general al AFIR, este o permanentă preocupare simplificarea întregului proces de accesare a fondurilor europene, astfel încât să oferim tuturor celor interesaţi posibilitatea de a-şi finanţa investiţia prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Chiar dacă vorbim de exploataţii cu dimensiune economică mică, potenţialul acestora nu trebuie subestimat. Aceste ferme pot deveni în câţiva ani competitive şi astfel pot contribui direct la dezvoltarea economică a satului românesc”, a declarat Adrian-Ionuţ Chesnoiu, directorul general al Agenţiei.

O modificare esenţială vizează dimensiunea economică a fermei eligibilă pentru finanţare, care s-a diminuat de la 8.000 S.O. (unităţi de producţie standard) la 4.000 S.O. Modificarea dimensiunii economice a fermei permite şi celor care au exploataţii mai mici să aibă acces la finanţare. Sprijinul acordat pentru dezvoltarea fermelor mici este 100% nerambursabil şi este în valoare de 15.000 de euro, precizează AFIR.

Începând cu această sesiune, depunerea Cererilor de finanţare pentru sM 6.3 se realizează on-line pe pagina oficială de internet a Agenţiei, www.afir.info. Totodată, în cazul în care, în sistemul electronic al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) nu se pot vizualiza înregistrările efectuate de solicitant în timpul campaniei de depunere a cererilor unice de plată, acesta poate depune o adeverinţă din care să reiasă toate datele necesare îndeplinirii condiţiilor eligibilitate şi de selecţie aferente sM 6.3, care implică înscrieri la APIA.

Sesiunea din 2017 este deschisă în perioada 3 mai, ora 09:00 – 31 iulie, ora 17:00 sau până la epuizarea fondurilor disponibile.

din aceeasi categorie