Bani mai mulți pentru animale
septembrie 20, 2020
Guvernul se gândește să crească valoarea ajutorului de stat pentru crescătorii de animale cu peste 10 milioane de lei. Scopul declarat al subvenției este de a încuraja îmbunătățirea raselor de animale. Banii pentru susținerea schemei de sprijin vin de la bugetul de stat, numai că acest tip de ajutor de stat are perioadă de aplicare 2015-2020, astfel că anul acesta este ultimul în care se aplică.
Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică proiectul de modificare a HG nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.
Inițial, HG nr. 1179/2014 prevedea ca schema de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor să beneficieze de maximum 54,048 milioane de lei, în intervalul 2015-2020. Tot prin actul normativ inițial, 25,012 milioane de lei erau destinate pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, pentru ca restul, 29,036 milione de lei, să se îndrepte către speciile ovine şi caprine.
„Schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului”; se arată în Nota de fundamentare.
Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creșterii animalelor.
Actul normativ prevede ca subvenția să acopere până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice și până la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau arandamentului genetic al şeptelului.
Solicitanţii ajutorului de stat sunt asociaţii sau organizaţii de crescători de animale care prestează serviciile menționate anterior, acreditate de către Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. dr. GK Constantinescu„ pentru întocmirea şi menţinerea registrelor genealogice ale raselor de animale şi/sau pentru determinarea calităţii genetice a raselor de animale. De asemenea, solicitanţii trebuie să încheie cu beneficiarii, crescători de animale, cărora le prestează serviciile menționate anterior contracte care să cuprindă specia, rasa şi numărul de animale, serviciile prestate şi tariful acestora.
Prin noul act normativ, Ministerul Agriculturii preconizează ca fondul total al ajutorului de stat pentru acest an să ajungă la 65 milioane de lei. „Repartizarea sumelor pe specii se realizează proportional cu sumele solicitate prin cererile inițiale anuale, respectiv 30 milioane de lei, pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, și 35 milioane de lei pentru speciile ovine şi caprine. Banii se asigură din bugetul Ministerului Agriculturii.
Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat pentru perioada 2015 ‐ 2020 este de 881,1 milioane de lei, din care 267 milioane de lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, iar 614,1 milioane de lei pentru speciile ovine şi caprine.