Nici alcoolul obținut din distilarea vinului nu a fost uitat și va avea parte de ajutor pentru a susține și acest sector afectat de criza sanitară. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) așteaptă cât de curând cererile de ajutor, banii urmând să ajungă în conturile beneficiarilor cel mai târziu pe 15 octombrie. Cum sumele sunt asigurate de Comisia Europeană, cel mai probabil acest ajutor vizează în special producători din alte țări cu tradiție în acest domeniu, precum Franța.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că acordă sprijin financiar pentru măsura de distilare a vinului în situații de criză, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 240/2020 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condițiile de punere în aplicare a măsurii de distilare a vinului în situații de criză, eligibilă pentru finanțare în cadrul Programului național de sprijin în sectorul vitivinicol 2019-2023, se arată într-un comunicat de presă al agenției.
Interesant este faptul că sprijinul financiar se acordă atât după finalizarea operațiunilor de distilare și denaturare, cât și înainte de acest procedeu. De aceea, cererile pot fi depuse cel mai târziu până pe 11 septembrie, pentru avansuri, sau până la 25 septembrie, pentru producția realizată. Totuși, beneficiari nu pot fi decât persoane juridice sau formele asociative ale acestora, autorizate pentru distilarea produselor vinicole și care obțin în urma distilării acestora un produs cu o concentrație alcoolică de minimum 92% din volum.
Valoarea avansului este de maximum 80% din valoarea corespunzătoare volumului
estimat, în condițiile constituirii unei garanții bancare de 100% din valoarea avansului solicitat. „Produsul rezultat în urma distilării vinului, pentru care se acordă sprijinul financiar, va fi utilizat exclusiv în scopuri industriale, inclusiv în scopuri de dezinfectare sau farmaceutice, sau în scopuri energetice, astfel încât să se evite denaturarea concurenței”, precizează comunicatul.
Volumul minim de vin ce poate face obiectul cererii de plată este de 10 hl. Este eligibil pentru sprijin financiar în cadrul măsurii de distilare a vinului în situații de criză doar vinul produs pe teritoriul României.
Valoarea sprijinului plătit distilatorului este stabilită la 4,63 lei/litru de vin cu denumire de origine controlată (DOC), indicație geografică (IG) și 3,65 lei/litru vin varietal, care va fi distilat. Costurile eligibile pentru sprijin cuprind costul vinului, costul transportului vinului către distilerie și costul distilării vinului în cauză.
Plățile se finanțează integral din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în lei. Plata sprijinului se face până la data de 15 octombrie 2020, completează comunicatul.