Acasă Focus Agricol Agricultura pe plus după inundații

Agricultura pe plus după inundații

de L M

Ploile masive din ultima vreme nu au produs pagube însemnate în agricultură, suprafaţa afectată de inundaţii şi grindină fiind de circa 10.000 de hectare la nivel naţional, este de părere Petre Daea, ministrul Agriculturii. Potrivit acestuia, culturile nu sunt compromise, ci doar se află în pericol temporar, așa că „este mai mult bine decât rău pentru agricultură”, a conchis ministrul.

„Avem informaţii despre culturile afectate de inundaţii, dar sunt relative, pentru că ceea ce este astăzi nu este mâine în sensul că anumite suprafeţe pe care acum bălteşte apa peste câteva ore sau o zi se retrag apele respective, dar cultura nu este decât în pericol temporar fără să fie compromisă. Vom avea în curând datele exacte. Este însă o suprafaţă mică, undeva la 10.000 de hectare la nivel naţional şi asta înseamnă diverse culturi afectate de băltiri sau de grindină, atât cu grâu cât şi cu rapiţă, orz, dar şi cu culturi de primăvară, în speţă floarea soarelui, porumb şi anumite suprafeţe cu mazăre. Eu am o vorbă: e mai mult bine decât rău pentru agricultură, a precizat Daea.

Ministrul a mai spus că o parte din culturile distruse de inundaţii se vor reînsămânţa. Dacă acum s-a distrus cultura de porumb, până la 15 iunie o reînsămânţează. Eu am discutat şi cu comisarul Hogan despre alocarea de bani europeni (n.r. – pe despăgubiri), dar nu vreau să vă spun prea devreme despre ce perspective sunt, dar sunt bune. Putem obţine fonduri europene la timp. Avem o veste bună pentru oameni: obţinem fonduri europene la timp şi suntem mereu alături de oameni, a adăugat Petre Daea.

din aceeasi categorie