Agricultura la 2,5 ani de mandat al lui Petre Daea
iulie 16, 2019
Ministrul Daea a prezentat bilanțul ministerului la 2 ani și jumătate de la preluarea mandatului, concluzia fiind că activitatea ministerului a fost plină de succese. „Perlele coroanei” au fost rezultatele înregistrate de România pentru președinția Consiliului UE și investițiile în sistemul de irigații. Motiv pentru care înaltul oficial a decis ca documentele care susțin activitatea în cadrul președinției să fie puse sub cheie, într-un seif zdravăn, de peste o tonă. Totuși, accesul este garantat, dar numai prin ordin de ministru. Pe de altă parte, nu a vrut să precizeze dacă activitatea sa și a ministerului a fost analizată în CEX PSD, mai ales că Petre Daea este prezentat, pe surse, pe toate listele de remaniere.
Președinția României și-a propus închiderea a 4 dosare pe domeniile gestionate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). „În cele din urmă au fost închise 11 dosare, din care 4 pe agicultură și 7 pe pescuit”, a anunțat ministrul Agriculturii, Petre Daea, marți, într-o conferință de presă. Printre cele mai dificile dosare au fost cele 3 regulamente ale reformei Politicii agricole comune, pentru care s-a adoptat un raport de progrese, și regulamentul privind măsurile tehnice pentru pescuit, acesta din urmă finalizat în trialog, și regulamentul privind fondul european de pescuit. „România a obținut plafonarea voluntară a subvențiilor pentru agricultură, o soluție care apără atât interesele marilor fermieri, cât și pe cele ale fermierilor mici și mijlocii. În acest fel se va lăsa la latitudinea statelor membre modul de acțiune în această privință. Am obținut și aprobarea unei convergențe progresive prin care România este avantajată prin creşterea subvenţiei la unitatea de suprafaţă”, a spus ministrul.
Dilema producției de porumb
Ministrul s-a lăudat și cu absorbția fondurilor europene, care a ajuns la 8,55 miliarde de euro în 2 ani și jumătate, din care 3,16 miliarde de euro pentru investiții și restul pentru subvenții.
Nici producțiile record de porumb și floarea soarelui pe anii 2017 2018 (locul 1 in UE) nu au fost uitate. Aici, realizările au fost puțin umbrite de informațiile privind acuzațiile de măsluire a datelor la porumb, acuzații venite din partea Comisie Europene. Cu lejeritate, ministrul Daea a trecut peste moment, spunând că astfel de inadvertențe între statisticile naționale și cele ale Comisie s-au mai înregistrat, dar problema va fi rezolvată după un schimb de informații. De remarcat este faptul că o producție foarte bună de cereale ar fi putut să ajute rezultatele financiare ale României și menținerea deficitului bugetar în marja de 3% din PIB.
Irigațiile, „fruncea”
Totuși, sistemul de irigaţii este prioritatea numărul unu din punct de vedere investiţional în Ministerul Agriculturii, cu rezultate chiar notabile.
„Avem la ora actuală aproape 200 kilometri de canal betonat, de canale care duc apa, sunt impermeabilizate. Avem 48 de şantiere unde am înlocuit staţiile de pompare din dărâmături, nu puteai practic să intri acolo. Acum staţiile parcă arată ca pensiunile, locuri curate, automatizate, cu reducere de curent, cu oameni în vârstă care au construit sistemele de irigaţii şi au revenit la locurile respective (…) Sunt sisteme care au fost abandonate de 30 şi ceva de ani de zile şi acum merge apa şi se irigă. Dacă acestea sunt laude, mă bucur că ele se găsesc în teren şi dacă se găsesc în teren, mă bucur că le avem noi ca români şi dacă le avem noi ca români, o să vedeţi şi ce producţii vom avea şi cum putem să le justificăm, în condiţiile în care muncim zi de zi şi facem ceea ce trebuie”, a spus Petre Daea.
El a menţionat că sistemul de irigaţii cu apă gratuită pe canale până la destinaţia de pompare a făcut „minuni în România”, în condiţiile în care fermierii mari sau mici s-au dotat şi au tehnologii şi folosesc sisteme de irigaţii pentru a face culturi. De asemenea, Daea a precizat că începând de anul viitor vor demara lucrările şi la Canalul Siret-Bărăgăn, „o lucrare excepţională pentru ţară”, dar şi alte sisteme de irigaţii.
Șeful de la Agricultură a adăugată că MADR se află în faza juridică de a extinde sistemul de irigaţii în România în aşa fel încât să trecem peste 3 milioane de hectare de teren care poate fi irigat în ţară şi „prin asta o să puteţi vedea şi nivele de producţie”.
Documentele președinției Consiliului UE la seif
Toate documentele care arată efortul României la președinția Uniunii Europene sunt păstrate bine, într-un seif de peste o tonă, la cabinetul ministrului Agriculturii. Documentele sunt cu atât mai importante cu cât ele sunt într-un singur exemplar, dar ele sunt publice, pentru că oricine are acces la ele, dar numai cu aprobarea personală a ministrului.
„În acest seif avem memoria celor şase luni de zile care s-au petrecut pe perioada în care România a deţinut președinţia Consiliului UE. (…). Pentru a lăsa la locul faptei munca pe care am desfăşurat-o cu simţul răspunderii şi al angajării statale, am considerat necesar să introducem în memoria instituţiei această regulă de a pune la un loc, pe bază de ordin de ministru, toate informaţiile pe care noi le-am avut tot ce-am făcut în aşa fel încât să se cunoască toată munca depusă, dar mai ales să se cunoască ceea ce este cu adevărat aici, întrucât preşedinţia nu o faci în fiecare an”, a declarat ministrul Agriculturii, marți, într-o conferință de presă.