Acasă Focus Agricol Agricultură cu bani mulți

Agricultură cu bani mulți

de L M

daeaRezultatele activității Ministerului Agriculturii sub noua sa conducere PSD sunt notabile, mult superioare comparativ cu aceeași dată de anul trecut, pe timpul Guvernului Cioloș. Aproape toți fermierii și-au primit banii, ministerul a făcut legi pentru ca să ușureze creditele agriculturilor, iar subvențiile ar trebuie să ajute ca piața să aibă și roșii românești nu numai vara. Se pare că singura îngrijorare a ministrului Daea este modul în care fermierii respectă programările ca să depună cererile de subvenție 2017.

Peste 843.000 de fermieri și-au primit subvențiile până la data de 31 martie, iar suma totală plătită a depășit 2,065 miliarde de euro, față de numai de 255,44 milioane de euro la aceeași dată a anului trecut, a declarat, vineri, Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o conferință de presă.

„Dintr-un total de 901.335 beneficiari, până azi (n.r. – vineri) la ora 9:00, au fost autorizați la plată 843.264, ceea ce reprezintă 93,55%. Aflați pe fluxul de autorizare sunt 24.892 de beneficiari. În momentul în care noi discutăm aceste operațiuni se realizează și aceștia vor intra diseară și mâine în flux operațional. Dosarele care nu sunt complete și nu pot fi procesate tehnic reprezintă la această dată 3,68%, adică 33.179 de beneficiari. (…) Este o situație fără precedent pentru că este pentru prima dată în România când se dau subvențiile până la 31 martie. Anul trecut în luna aprilie se dădeau hârtii, nu bani, a spus Daea.

Potrivit acestuia, printre cauzele pentru care nu au putut fi plătiți și cei cu dosare blocate se numără lipsa unor documente care trebuie depuse și au termen scadent la 31 martie de către fermieri care au depus cereri de plăți pe agromediu, fie sunt fermieri din eșantionul de control pe teledetecție cu unele suprapuneri, alte blocaje la fermieri cu erori de cont sau cu suprafețe neeligibile în urma controalelor.

„Anul trecut, la 31 martie, aveam autorizată la plată o sumă de 255,44 de milioane de euro, iar anul acesta 2,065 miliarde de euro. Este ușor de făcut diferența și de comparat, deși nu este ușor de realizat, este important de făcut, a punctat oficialul.

Dobânzi atractive

Ministrul Agriculturii a atras atenția asupra măsurilor luate de la preluarea portofoliului, măsuri menite să ajute dezvoltarea sectorului. Cât privește OUG nr. 22/2017 prin care se facilitează accesul la finanțare a fermierilor, normele de aplicare a acestui act normativ este în curs de elaborare.

Înainte de a promova ordonanța, am avut discuții cu băncile, cu cele mai strâns legate de fermieri. Din 10 bănci prezente la consultări, 7 au fost de acord pe loc cu această propunere. Acum sunt 15 bănci interesate pentru a intra în program”, a spus Daea. Potrivit acestuia, au fost făcute simulări de creditare și s-a ajuns la concluzia că un împumut de până la 3 milioane este suficient pentru un fermier ca să cumpere teren și materii prime și materiale necesare producției.

Dobânzile bancare pentru astfel de credite sunt la cele mai mici niveluri înregistrate. Prin OUG s-a impus un nivel de dobândă ce poate fi perceput de către bănci. Este vorba de dobânda ROBOR (n.r. – dobânda interbancară) la 6 luni plus 2 puncte procentuale. Mai exact, la ROBOR de 0,9%, cât este acum, înseamnă că dobânda ce poate fi cerută de bănci este de cel mult 2,9%”, a declarat Veronica Toncea, directorul general al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR). Această dobândă nu cuprinde alte comisioane bancare și nici comisionul perceput de FGCR pentru garantarea creditului. În prezent, se fac demersuri pentru scăderea acestui comision de la 3,8% la 2%.

Prin OUG nr. 22/2017, se instituie un program de garantare a creditelor pentru achiziția de terenuri și producție; creditul să fie pentru cel mult 250 ha de teren, iar garanția este de maximum 80% din credit, iar diferența de 20% din valoarea creditului și dobânda aferentă se acoperă cu terenul achiziționat. Pentru asigurarea capitalului de lucru necesat fermierilor și procesatorilor, garanția de stat este de maximum 80% din valoarea creditului.

Important este faptul că în acest program de sprijin sunt incluși și beneficiarii din piscicultură”, a completat Veronica Toncea.

din aceeasi categorie