„Ziua Porumbului” pe timp de secetă
septembrie 10, 2020
Agricultorii clamează nevoia de irigații, având în vedere ravagiile pe care le-a făcut seceta în acest an, dar primul lor gând este la despăgubirile promise de stat. Fermierii și oficialii de rang înalt reuniți la „Ziua Porumbului” au susținut la unison preocuparea tuturor în ceea ce privește gospodărirea apei astfel încât să conducă la un sistem de irigații viabil. Pe de altă parte, alți fermieri, din Dobrogea, cea mai afectată zonă de secetă, au trecut la acțiuni mai susținute, în câmp și la Ministerul Agriculturii, nemulțumiți că încă nu s-au plătit despăgubirile promise pentru pagubele produse de secetă, ajungând să scrie în lanurile de porumb „Vrem apă”.
„Ziua Porumbului” 2020 a fost dominată de impactul devastator pe care seceta a avut-o asupra producției de cereale, nevoia de irigații, dar și încasarea despăgubirilor anunțate de către stat.
„În acest an s-au înregistrat producții foarte mici și la porumb, și floarea soarelui. Pe viitor va trebui să fim și mai precauți. Gestionarea riscurilor trebuie făcută altfel. Trebuie să vedem cum aducem apa la plante în mod fiabil”, a declarat Nicolae Sitaru, președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR), asociația fiind organizatorul evenimentului. „La noi, producția medie la porumb a fost de 2.200 kg/ha, cea mai mică de când este organizată <Ziua Porumbului>. Nu există viață fără apă”, a tras concluzia Nicolae Sitaru.
„Pe lângă tehnologie, avem nevoie și de apă”, spus ministrul Agriculturii, Adrian Oros, prezent la manifestație. El a ținut să atragă atenția că nu se referă numai la irigații, ci la tot complexul de ține de managementul apei, de la drenaj și desecări și până la acțiuni împotriva deșertificării.
Ministrul a anunțat că România are la dispoziție 6 miliarde de euro pentru investiții în infrastructura de apă, bani ce vor trebui cheltuiți până în 2026. „Sunt alți bani decât cei din Planul Național Strategic”, a ținut să precizeze demnitarul, care s-a arătat optimist în ceea ce privește în realizarea investițiilor în acest domeniu.
„După acest an, am două concluzii foarte importante. Prima: să ne punem la punct cu irigațiile. Cea de a doua se referă la Fondul Mutual către care trebuie să ne reorientăm. Ar fi fost foarte bine să îl avem în acest an și nu am fi stat la mâna Guvernului”, a declarat Alexandru Stănescu, președintele Comisie pentru Agricultură din Camera Deputaților.
Fondul Mutual este preconizat să asigure despăgubiri pentru diferite calamități către agriculturii care vor adera la acesta. Banii de început ar urma să fie asigurați din surse comunitare, urmând ca Fondul să fie alimentat din contribuțiile agricultorilor potențiali beneficiari de despăgubiri. A fost un proiect de act normativ care să reglementeze funcționarea Fondului Mutual, dar niciodată nu a fost dus la bun sfârșit. De altfel, la „Ziua Porumbului”, unii fermieri și-au arătat scepticismul cu privire la viabilitatea unui astfel de sistem de despăgubiri, prin Fond Mutual. Potrivit acestora, un astfel de fond ar fi benefic numai dacă ar fi capabil să asigure despăgubiri într-un an dificil ca acesta.
Apel pentru depunerea cererilor de despăgubiri
Pe de altă parte, ministrul Oros a ținut să precizeze, din nou, că fermierii vor primi foarte curând despăgubiri pentru pierderi suferite din cauza secetei. „Corect este să-i despăgubim și pe cei care au fost afectați indirect de secetă, cum sunt cei din zootehnie. Guvernul era dator să compenseze și celelalte sectoare”, a spus ministrul. De remarcat este faptul că Ministerul Agriculturii a ajuns să se roage de fermieri să depună cereri pentru alocarea despăgubirilor, având în vedere că în primele zile când se puteau depune documenetele nu s-a înregistrat un „apetit” prea mare din partea beneficiarilor.
Despăgubirile pentru care s-au alocat fonduri la rectificarea bugetară din august se referă la pagubele produse de secetă culturilor însămânțate în toamna lui 2019. „Pentru despăgubirile la culturile de primăvară, am prelungit perioada de valabilitate a comisiilor de constatare a calamităților. După ce vom face analize, vom vedea cum vom face”, a anunțat ministrul Agriculturii.
În timp ce unii fermieri și șefii Agriculturii dezbăteau problema secetei la „Ziua Porumbului”, alți agricultori protestau în câmp pentru că nu au primit încă banii promiși ca despăgubiri pentru pagubele produse de secetă. De altfel, reprezentanți ai celor din urmă s-au întâlnit cu oficiali ai Ministerului Agriculturii cărora le-au prezentat o listă de revendicări, printre care asigurarea de irigații și amânarea creditelor bancare.