Acasă Focus Agricol Vinul „Însurăței” recunoscut la nivelul UE

Vinul „Însurăței” recunoscut la nivelul UE

de L M

Comisia Europeană a aprobat cerea de înregistrare a vinului românesc Însurăţei în Registrul european al produselor cu „denumire de origine protejată (DOP), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Vinurile produse sub numele Însurăţei pot fi albe, roşii sau rose, informează Agerpres. Strugurii trebuie să fie cultivaţi în judeţul Brăila, din estul României, iar vinul este produs tot în această regiune.

Cultura viţei de vie în podgoria Însurăţei datează din antichitate. Folosirea tehnicilor specifice în podgorie, cu respectarea mediului înconjurător, ajută la menţinerea echilibrului florei şi faunei din regiune. Acest vin poate fi pus în vânzare ca vin organic, în conformitate cu reglementările în vigoare privind producţia organică. Denumirea înregistrată este protejată împotriva oricărei alte practici care ar putea induce în eroare consumatorul cu privire la adevărata origine a produsului.

România are patru produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care trei Indicaţii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu şi Novac afumat din Ţara Bârsei. Produsul Telemea de Ibăneşti este înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).

La Comisia Europeană se află depuse documentaţiile a patru produse pentru dobândirea protecţiei europene Indicaţie Geografică Protejată, trei sunt în analiză – Cârnaţi de Pleşcoi, Caşcaval de Săveni, Telemea de Sibiu -, iar în fază de opoziţie europeană este produsul Scrumbie de Dunăre afumată.

din aceeasi categorie