Teste gratuite pentru depistarea scrapiei la oi
iunie 7, 2020
La o zi de când a anunțat că testele de genotipare la berbeci vor fi făcute cu costuri suportate de către ciobani, Ministerul Agriculturii se sucește și promovează un act normativ prin care aceste costuri sunt susținute de la bugetul de stat. Culmea este că ciobanii care au reclamat necesitatea acestor teste făcute de instituția statului au declarat că tariful nu este mare și este firesc să plătească ei.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a elaborat proiectul de act normativ pentru completarea HG nr. 1188/2014 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu”.
”Până în data de 31 decembrie 2020, (…) testele de genotipizare a scrapiei se efectuează de către Agenţie gratuit, în limita alocărilor bugetare, prin laboratorul propriu, pentru toți masculii din speciile ovine/caprine care intră la reproducție în anul 2020 în cadrul programelor de ameliorare aprobate. Resursele financiare necesare efectuării testelor se asigură de la bugetul de stat, în limita sumelor aprobate Agenției cu această destinație pentru anul 2020”, se arată în proiectul de HG supus dezbaterii publice.
În România, incidența exploatațiilor în care se depistează focare de scrapie a crescut în ultimii ani, astfel încat se impune luarea de urgență a unor măsuri menite să reducă frecvența alelelor de tip VRQ (n.r. – gene de scrapie) din populația activă de ovine/caprine”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de HG.
Prin lucrările efectuate în laboratoarele proprii, Agenția își propune să coordoneze activitatea de ameliorare genetică a rezistenței la scrapie, pentru ovinele/caprinele din programele de ameliorare, înființând o bază proprie de date și urmărind la nivelul fiecărui program de ameliorare, lucrările de potrivire a împerecherilor, pentru obținerea descendenți care să nu mai prezinte predispoziție genetică pentru scrapie.
Această decizie a fost luată din considerente economice la nivel național. Se consideră că, în acest fel, se obține „creșterea rentabilității exploatațiilor prin evitarea restricțiilor privind valorificarea ovinelor la export, participarea la echilibrarea balanței de plăți externe și îmbunătățirea ocupării forței de muncă în acest sector economic”, completează Nota.