Acasă Focus Agricol Succese la Agricultură

Succese la Agricultură

de L M

daeaMinisterul Agriculturii a înregistrat succese pe bandă rulantă de când la conducere a venit noua echipă, în frunte cu ministrul Daea. Programul pentru tomate are mare căutare, problema subvenției la motorină a fost rezolvată, iar subvențiile se dau mai devreme, începând cu 28 februarie. Mai rămâne infringementul generat de Legea supermarketurilor, dar ministrul este hotărât să facă tot ce este posibil ca acest act normativ să ajungă să se aplice, chiar dacă mai este nevoie de unele modificări.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat, joi, într-o conferință de presă, că va susţine Legea privind comercializarea produselor agricole până în pragul interesului fermierului român”.

„Respectăm procedurile, avem două luni să ne punem la punct cu informaţiile şi să răspundem la întrebările pe care ni le pun cei de la Comisie. În Parlamentul României, cele două comisii de specialitate care au primit aceste observaţii ale Uniunii Europene deja procesează la modificarea actului. În momentul în care intrăm în dialog cu Comisia Europeană, vom vedea despre ce este vorba. Poate de trei articole, pot apărea însă şi altele, dar, în ambalajul discuţiilor pe care le purtăm cu Comisia, vom aduce argumente pentru a susţine poziţia fermierilor români, a declarat Petre Daea. Acesta a precizat că motivul pentru care Legea 150 nu are norme de aplicare stă şi în faptul că se ştia de anumite probleme în rădăcina juridică a actului normativ.

Ministrul Agriculturii a dat asigurări că România nu va ajunge în situaţia în care infringementul deschis de Comisia Europeană să se concretizeze.

Legea 150/2016, cunoscută și ca Legea supermarketurilor, are ca principală prevedere contestată cea referitoare la obligativitatea marilor lanțuri de magazine de a avea la raft cel puțin 51% produse provenite din lațul scurt de aprovizionare. Acest lucru a fost înțeles ca favorizând producătorii români, ceea ce contravine legilor concurenței.

Subvenții sigure

Subvenţiile din bugetul naţional (ANT 1) vor începe anul acesta din 28 februarie, în condiţiile în care, în 2016, acestea s-au plătit abia în lunile iunie şi iulie, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Eu sunt agronom şi ştiu bine că, dacă azi nu faci ce trebuie, mâine nu mai are rost. Din acest punct de vedere, am stăruit ca să realizăm măsurile necesare, să lichidăm întârzierile care au fost vizavi de site-ul de operare şi de controlul în teren în aşa fel încât să putem intra la timp cu aceste subvenţii”, a spus Daea.

Aproximativ 681.000 de beneficiari vor primi ajutoare naţionale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil. Guvernul a aprobat, miercuri, plafonul şi cuantumul ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil (ANT 1), care se acordă pentru anul de plată 2016. Plafonul este de 119,422 milioane de euro, reprezentând echivalentul a 531,87 milioane de lei, şi se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017.

Cuantumul ANT 1 este de 17,72 euro/hectar, reprezentând echivalentul a 78,92 lei/hectar, iar suprafaţa eligibilă pentru plata ANT 1 la 31 ianuarie 2017 este de 6,73 milioane de hectare calculată în urma cererilor de plată depuse şi după efectuarea controalelor administrative şi în teren.

Vești bune a avut ministrul și pentru crescătorii de animale, care vor primi și ei subvențiile, după ce Comisia Europeană a avut unele obiecții. „Joi, la Bruxelles, a fost o delegație de 14 experți, condusă de secretarul de stat Alexandru Potor. Întâlnirea a fost un succes. Secretarul de stat are liber pentru acordarea subvențiilor în România”, a spus ministrul. Cât privește subvențiile în zootehnie „Comisia Europeană nu a avut obiecții, doar că trebuie să fundamentăm fiecare solicitare”, a completat demnitarul. În aceste condiții, săptămâna viitoare va fi prezentat în ședința de Guvern, pentru aprobare, actul normativ cu subvențiile în zootehnie.

Așteptăm roșiile românești

Ministrul Daea s-a arătat cel mai mulțumit de modul în care evoluează Programul pentru tomate, care are foarte mare trecere la legumicultori.

Până acum, s-au depus 2253 cereri, iar 8023 fermieri sunt în curs de completare a cererilor. Dacă ar fi numai aceste cereri certe, în 2017, România va beneficia de 4400 tone de tomate în extrasezon”, a spus ministrul Agriculturii. Demnitarul a dat asigurări că România nu trebuie să obţină avizul Comisiei Europene pe programul de sprijin pentru tomate cultivate în sere şi solarii, pentru că este un program de minimis care nu impune o notificare şi din acest punct de vedere nu există niciun risc pentru ţară. Programele de minimis sunt susținute din bugetul național.

Acesta a precizat că s-a dorit ca programul să fie o măsură de contracarare a importurilor, dar şi de asigurare a necesarului de produse pentru populaţie, de altfel fiind un optimist în privinţa succesului pe care îl avea programul printre producătorii agricoli.

Întrebat dacă vom avea în luna mai a acestui an produse româneşti pe piaţă datorită acestui program, şeful de la MADR a răspuns: categoric da”.

„Dacă o să ajungeţi în zone cu astfel de solarii, să vă uitaţi dacă există o placă pe care scrie <Produs programul de tomate>. Cred că avem şanse să vedem produsele şi în solar, şi pe stradă, şi pe drum şi pe tarabă. O să găsiţi produse româneşti realizate prin acest program în luna mai. Evident că aceste cantităţi vor creşte an de an, deoarece interesul se va multiplica. Dacă azi, după 15 zile, sunt înscrişi peste 2.000 de producători şi încă 8.000 îşi caută documente pentru a putea fi înscrişi şi a respecta condiţiile de eligibilitate, am toată convingerea ca programul acesta va fi un succes în ţară, a adăugat Daea.

Producătorii agricoli din România sunt susţinuţi începând din acest an, printr-un program guvernamental, să cultive tomate în spaţii protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producţia autohtonă. Valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor este notabilă, de 13.481,4 lei/beneficiar/an, sumă ce reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, pentru o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi. Programul se desfăşoară pe o perioadă de 8 ani. Condiția este ca beneficiarii să obţină o producţie de minimum 2 kilograme tomate/mp, dar şi să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kilograme, în extrasezon, dovedită cu documente justificative.

din aceeasi categorie