Acasă Focus Agricol Stop la produse alimentare proaste

Stop la produse alimentare proaste

de L M

Piața României este asaltată de produse alimentare cert de calitate inferioară sau chiar contaminate. Ministerul Agriculturii a fost pus în situația de a interzice un vaport de cartofi egipteni plini de putregai și să treacă la verificarea tuturor vinurilor bulgărești, pentru că s-au găsit cantități însemnate contrafăcute. Cei mai periculoși sunt cartofii egipteni contaminați, pentru că nu există tratament pentru această boală, dar nu afectează sănătatea umană.

Inspectorii fitosanitari au depistat 1.100 tone de cartofi de provenienţă Egipt, care au primit interdicţia de a intra în ţară prin portul Constanţa, deoarece s-a depistat prezenţa bacteriei Ralstonia solanacearum (Putregaiul brun) şi există, astfel, riscul contaminării solului şi a apelor de suprafaţă, a anunţat, marţi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Instituţia dă asigurări că nicio cantitate de cartofi contaminaţi nu a ajuns în magazinele din România, întreg transportul fiind oprit în port.

„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară, manifestă o exigenţă sporită pentru protejarea spaţiului românesc privind prevenirea introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România. Activitatea fitosanitară este îndreptată spre prevenirea introducerii de organisme dăunătoare în zone în care acestea nu sunt prezente, diminuarea arealelor de răspândire şi eradicarea organismelor dăunătoare”, precizează MADR, într-un comunicat de presă.

Tuberculii de cartof au fost prelevaţi în baza Deciziei de punere în aplicare a Comisiei din data de 29 noiembrie 2011 pentru autorizarea statelor membre în vederea adoptării provizorii a unor măsuri urgente împotriva răspândirii bacteriei Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi, ce provine din Egipt. Măsura interdicţiei a fost luată în baza HG 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 136/ 2000 privind măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România, art. 14 (19) lit. a.

„Impactul economic ar fi putut fi extrem de sever, având în vedere că la ora actuală nu există metodă chimică sau biologică pentru controlul acestui organism dăunător şi, mai mult decât atât, ar exista riscul contaminării solului şi a apelor de suprafaţă cu bacteria provenită din resturile rezultate în urma consumului cartofilor, precum şi din cartofii deterioraţi şi evacuaţi ca resturi menajere, precizează ministerul de resort.

Vinul bulgăresc ajunge la ANAF și IGPR

Autoritățile au iniţiat acţiuni de verificare a calităţii şi conformităţii tuturor vinurilor existente pe piaţă, iar în urma acestora a dispus retragerea de la comercializare a unei cantităţi de 29.174 litri de vin falsificat şi a aplicat amenzi de peste 80.000 de lei, informează MADR într-un comunicat de presă. În urma controalelor au fost depistate în depozitele unor distribuitori din judeţele Buzău, Galaţi şi Neamţ unele loturi provenite din Bulgaria, care s-au dovedit a fi falsuri.

„Pentru identificarea unor eventuale fraude, probele au fost trimise pentru efectuarea de analize izotopice, specifice identificării prezenţei apei exogene, respectiv a prezenţei alcoolului etilic de altă natură decât cel obţinut prin fermentarea naturală a strugurilor. Probele au fost analizate de către Laboratorul de Spectrometrie de Masă, Cromatografie şi Fizica Ionilor din cadrul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare Cluj Napoca”, se arată în comunicat.

Ministerul Agriculturii precizează că rezultatele au confirmat prezenţa apei exogene şi a alcoolului de altă origine decât cel provenit din fermentaţia mustului de struguri (vin pichet) ceea ce reprezintă elementele infracţiunii de falsificare a vinurilor, conform Legii viei şi vinului 164/2015.

În urma acestor neconformităţi depistate, s-a dispus retragerea de la comercializare a vinului falsificat, amenzi, dar și sesizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în vederea aplicării legislaţiei fiscale și a IGPR – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, în vederea efectuării cercetărilor de specialitate.

Potrivit Ministerului Agriculturii, în baza protocolului de cooperare şi a Planului comun de acţiune între MADR şi ANAF pentru verificarea legalităţii desfăşurării activităţilor de producţie şi comercializare în domeniile produselor viticole, se monitorizează toate loturile de vin de masă provenite din Bulgaria.

din aceeasi categorie