Acasă MediuDezvoltare Durabila Norme noi de consum de energie la perdele și jaluzele în standby

Norme noi de consum de energie la perdele și jaluzele în standby

de L M

Noile norme aplicate aparatelor electrice în ceea ce privește modul standby pot aduce economii de 4 TWh până în 2030, ceea ce înseamnă vreo 530 milioane de euro. Iar aceste sume se traduc prin facturi mai mici, susține Comisia Europeană. Regulamentul revizuit a introdus și alte aparate electrice, unele neașteptate, precum perdelele și jaluzelele acționate electric, dar care sunt din ce în ce mai utilizate de consumatori.

Normele UE revizuite privind consumul de energie al aparatelor electrice în modul standby, oprit și standby conectat la rețea se vor aplica începând cu 9 mai 2025, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar. Adoptate oficial în aprilie 2023, noile norme de ecodesign includ limite actualizate pentru produsele electrice în modul „standby”.

Modificările iau în considerare progresele tehnologice din ultimii ani și extind limitele la produsele care utilizează surse de alimentare externe de joasă tensiune, cum ar fi routerele Wi-Fi și difuzoarele wireless. Pentru prima dată, limitele se aplică și mobilierului și elementelor de construcție acționate cu motor (de exemplu, birouri, jaluzele și perdele acționate cu motor), deoarece astfel de produse sunt vândute în volume tot mai mari în UE.

Potrivit documentului, „se preconizează că aceste noi măsuri vor realiza economii anuale de energie electrică de 4 TWh până în 2030 – aproape dublul consumului anual de energie electrică al Maltei și suficient pentru a alimenta peste 1 milion de mașini electrice – și vor reduce emisiile de CO2 cu 1,4 milioane de tone. Se așteaptă ca utilizatorii să beneficieze de facturi la energie mai mici, cu economii colective estimate la 530 de milioane de euro anual până în 2030 și mult mai mult după aceea, pe măsură ce aparatele existente vor fi înlocuite treptat cu unele noi care respectă limitele inferioare”.

Noile reguli impun, de asemenea, ca informațiile detaliate privind consumul în modul standby să fie accesibile, permițând consumatorilor să ia decizii de cumpărare în cunoștință de cauză. Implementarea regulamentului începe pe 9 mai, anumite limite fiind aplicate în 2 faze pe parcursul următorilor 4 ani.

Decizia apariției Regulamentului privind ecodesignul aparatelor electrice a plecat de la faptul că majoritatea acestoe aparate continuă să utilizeze electricitate chiar și atunci când sunt oprite sau sunt în modul „standby”. Din 2008, UE a implementat norme privind piața internă care stabilesc cerințe minime de eficiență. Aceste norme au fost actualizate în 2013 pentru a acoperi modul standby al dispozitivelor conectate la rețea („modul standby în rețea”). „Regulamentul respectiv acoperă un număr foarte mare de produse diferite (aproximativ 800 de milioane de produse vândute anual, cu aproximativ 5 miliarde de unități utilizate în întreaga UE)”, susține comunicatul.

O nouă revizuire a fost adoptată în aprilie 2023 (n.r. – Regulamentul 2023/826), primul set de noi valori limită în temeiul acestei revizuiri începând să se aplice cu data de 9 mai 2025. Noile cerințe se aplică numai produselor noi ajunse pe piață de la 9 mai 2025. Revizuirea abrogă Regulamentul (CE) nr. 107/2009 al Comisiei în ceea ce privește cerințele de proiectare ecologică pentru set-top box-uri simple, deoarece acesta nu mai este relevant având în vedere evoluțiile pieței.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.