Acasă Focus Agricol Protestul veterinarilor

Protestul veterinarilor

de L M

Câteva sute de persoane, medici veterinari, au protestat luni în Piaţa Presei Libere, aceştia fiind nemulţumiţi de tarifele acţiunilor concesionate şi contractele de prestări servicii pentru acţiunile din Programul Strategic elaborat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Ne aflăm astăzi aici pentru că avem foarte multe probleme care din păcate nu au fost rezolvate de-a lungul timpului şi avem câteva probleme care sunt extrem de stringente, mai ales în ceea ce priveşte activitatea medicilor veterinari de liberă practică din mediul rural. Aici este vorba de un contract dintre medicul veterinar de liberă practică şi stat, pentru care medicul veterinar efectuează anumite acţiuni pe care statul le comandă şi pentru care plăteşte. Tarifele aferente acestor activităţi sunt atât de mici încât jumătate din cabinetele din mediul rural vor intra în faliment sau vor fi nevoite să disponibilizeze personalul angajat”, a declarat Viorel Andronie, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din România (CMVRo), informează Agerpres.

De asemenea, acesta susţine că nu au mai fost majorate tarifele de 5 ani, în pofida faptului că salariul minim pe economie s-a dublat în acest timp. Din 2013 până în 2018 aceste tarife nu au mai fost majorate, în condiţiile în care toată lumea ştie că salariul mediu pe economie a crescut de la 830 de lei în 2013, la 1.900 de lei, deci mai mult decât dublu, în condiţiile în care toate activităţile, gaze, curent, alte servicii pe care noi suntem obligaţi să le contractăm, aproape că s-au dublat şi s-a ajuns în situaţia în care nu mai poate fi suportată cheltuiala pentru astfel de acţiuni, a subliniat şeful CMVRo.

Totodată, Andronie a adăugat că în prezent există două tipuri de contracte, respectiv contracte de concesiune şi contracte de prestări servicii, existând astfel o discriminare în rândul medicilor de liberă practică.

„Există două tipuri de contracte, ca atare discriminează medicii în ceea ce priveşte tarifele primite de la stat. Cei care au contracte de concesiune primesc limita maximă prin Hotărâre de Guvern, iar cei care au contracte de prestări servicii, participă la licitaţie, unde preţul cel mai scăzut este criteriul de adjudecare a contractului, iar ca atare în loc să primească 14,5 lei cum primeşte un medic veterinar, primeşte 5 lei sau 2 lei, iar discriminarea este foarte mare. Noi ne-am dorit ca aceste tipuri de contracte să fie uniforme, de acelaşi tip, şi bineînţeles că autoritatea să stabilească criteriile de adjudecare. Aşa e normal”, precizează preşedintele Colegiului.

Întrebat ce speră să obţină în urma acestui protest, Andronie a răspuns că doreşte să sensibilizeze factorii de decizie cu privire la problemele cu care se confruntă medicii veterinari.

De fapt, veterinarii mai au o mare nemulțumire, legată de comercializarea unor anumite medicamente de uz veterinar, precum antibioticele. Într-o ordonanță de urgență, care a devenit lege, au fost adoptate anumite prevederi ce transpuneau în legislația internă directiva privind practicarea meseriei de medic veterinar. Cu această ocazie, ANSVSA a stabilit și cum se comercializează aceste medicamente special, dar, mai ales, cine paote deține farmaciile veterinare: mai nou, poate oricine să fie proprietar, nu numai medicii veterinari. Între timp, pe rolul Curții de Justiție a UE (CJUE) era un proces care punea ordine în aceste două cazuri, rezoluția fiind contrară ordonanței naționale. „După ce reprezentanţii CMVRo au câştigat la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene procesul împotriva statului român cu privire la exclusivitatea medicului veterinar de a comercializa şi de a utiliza medicamentul de uz veterinar, medicii veterinari solicită Parlamentului să corecteze OUG 70/2017 conform hotărârii Curţii Europene, au anunțat veterinarii pe Facebook.

ANSVSA se apără

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a ținut să precizeze că a avut deja întâlniri cu reprezentanții Colegiului Medicilor Veterinari și ale Patronatului Medicilor Veterinari Privați din România, următoarea rundă fiind convenită pentru 16-20 aprilie. „Reprezentanții asociațiilor profesionale au prezentat conducerii ANSVSA o serie de nemulțumiri cu privire la nivelul de tarifare al acțiunilor sanitare veterinare obligatorii, concesionate de la stat, modificările apărute în Programul Strategic al acțiunilor sanitare veterinare obligatorii și aplicarea prevederilor OUG nr. 70/2017 privind modificarea și completarea Legii nr. 160/1998”, se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA.

În aceste condiții, Autoritatea a arătat că modificările și actualizările Programului strategic al acțiunilor sanitare veterinare obligatorii sunt determinate de evoluția situației epidemiologice a țării noastre, de actualizarea prevederilor legislative naționale în concordanță cu cea europeană și, implicit, de modificarea programelor de supraveghere, control și eradicare a unor boli, programe cofinațate de Comisia Europeană. „Acest Program trebuie să reflecte cât mai realist situația epidemiologică din țară și alocarea justificată a banilor din buget”, se arată în comunicat.

Apoi, tipul de contract de servicii este cel reglementat de legislația în vigoare, specifică domeniului de activitate al ANSVSA. Tarifele impuse prin contract se stabilesc conform principiilor prevăzute de legislația în vigoare privind achizițiile publice.

Iar adoptarea OUG nr. 70/2017 privind modificarea și completarea Legii nr. 160/1998 pentru organizarea și exercitarea profesiunii de medic veterinar a fost necesară pentru eliminare pericolului de infringement notificat de Comisia Europeană.

În conformitate cu prevederile acestui act normativ: „ Proprietarii ori deţinătorii de animale pot deţine şi administra numai acele produse medicinale veterinare care sunt dobândite legal, fie prin achiziţie pe bază de prescripţie, fie prin achiziţie fără prescripţie, după caz, sub supravegherea medicului veterinar”. Rezultă că, medicul veterinar de liberă practică – atestat de Colegiul Medicilor Veterinari, este singurul specialist care, în continuare, are drepturi exclusive în actul medical veterinar, respectiv: examinarea animalelor, stabilirea diagnosticului, prescrierea tratamentului necesar, efectuarea tratamentului sau supravegherea efectuarii tratamentului”, precizează documentul. Numai că OUG mai are prevederi legate și de acționariatul farmaciilor și dreptul de comercializare cu amănuntul a anumitor medicamente, despre care ANSVSA nu mai amintește.

din aceeasi categorie