Acasă Focus Agricol Programul „Laptele și cornul” de pandemie

Programul „Laptele și cornul” de pandemie

de L M

Programul „Laptele și cornul” se adaptează condițiilor de pandemie, mai ales că elevii s-au întors la școală. În esență, produsele proaspete vor putea fi înlocuite cu altele din aceeași gamă, dar cu termen de valabilitate mai mare.

Guvernul a adoptat, în ședința sa din 24 februarie 2021, un act normativ prin care HG 640/2017 pentru aprobarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023 a fost modificată.

„Prezentul act normativ stabilește modul de implementare a Programului pentru școli în contextul epidemiologic actual, având în vedere că în anul şcolar 2019-2020 derularea Programului a fost afectată din cauza pandemiei provocate de virusul SARS-CoV-2 prin suspendarea cursurilor în unităţile de învăţământ şi desfăşurarea acestora în sistem on-line”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii.

Mai exact, noul act normativ introduce posibilitatea înlocuirii produselor lactate și a celor de panificație, cu respectarea numărului de porții pe parcursul săptămânii. Ministerul dă și exemple. Batonul poate fi înlocuit cu corn cu biscuiți, iar laptele cu lapte UHT (n.r. – cu termen mare de valabilitate). Pe de altă parte, se introduce posibilitatea distribuirii produselor în mod retroactiv după revenirea preșcolarilor/elevilor la cursuri sau ridicarea acestora de către părinți/reprezentanții legali.

De altfel, noul act normativ stabilește și metodologia de redistribuire a produselor contractate şi nedistribuite în situaţia suspendării cursurilor în unităţile de învăţământ preuniversitar către organizaţii umanitare, unităţi sanitare, de asistenţă socială, de îngrijire şi asistenţă medico-socială etc., completează comunicatul.

România derulează mai multe programe destinate copiilor de grădiniță și școlarilor, prin care aceștia beneficiază de lapte, cornuri și mere. HG adoptată azi nu face referire și distribuirea de mere în școli, potrivit comunicatului Ministerului Agriculturii.

din aceeasi categorie