„Lupta” dintre hipermarketuri şi producători a ajuns la Comisia Europeană, având în vedere că mai multe state comunitare înregistrează aceleaşi probleme. Forţa de negociere de care dispun marile lanţuri de magazine pun în mare dificultate furnizorii. În România, situaţia este agravată de lipsa de asociere a producătorilor agricoli, ceea ce face ca dominaţia supermarketurilor să fie şi mai accentuată.
Comisia Europeană intenţionează să formuleze public, până la finele anului 2015, un punct de vedere referitor la relaţia dintre producători şi marile reţele de magazine, a declarat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, prezent la un depozit de legume şi fructe deţinut de retailerul Profi.
“Săptămâna aceasta a avut loc, la Bratislava, o reuniune a Miniştrilor Agriculturii Membri ai Grupului de la Vişegrad, unde s-a discutat şi această problemă şi unde s-a cerut un răspuns din partea Comisiei Europene la întrebarea “cum funcţionează relaţia dintre producători şi hipermarketuri în fiecare stat membru?”. În acest context, s-a simţit nevoia elaborării unei scrisori comune în care fiecare stat a expus situaţia existentă. Până la sfârşitul anului 2015, Comisia intenţionează să formuleze public un punct de vedere vizavi de această relaţie şi eventuala necesitate a elaborării unor acte legislative europene. Eu consider că trebuie să existe o legislaţie europeană comună care să reglementeze foarte clar acest lucru şi cred că toate statele trebuie să se implice”, a spus Constantin.
Coaliţie estică
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu a participat la Reuniunea Miniștrilor Agriculturii Membri ai Grupului de la Vişegrad (Cehia, Polonia, Ungaria şi Slovacia) în formula V4+3, care s-a desfăşurat la Bratislava (Slovacia), în perioada 18-19 mai 2015. Agenda reuniunii a cuprins şi tema “îmbunătăţirea statutului de fermier în lanţul alimentar”.
Comisia Europeană a adoptat anul trecut o comunicare prin care încurajează statele membre să identifice modalităţi de creştere a protecţiei micilor producători de produse agroalimentare faţă de eventualele practici neloiale ale unor parteneri comercianţi mult mai bine organizaţi, informează Agerpres. Scopul acestei analize este de a echilibra forţele pe lanţul de comercializare/aprovizionare, de a oferi consumatorilor posibilitatea de a alege produsele pe care şi le doresc şi fermierilor o mai bună deschidere către piaţă.
Ca măsură de stimulare a producătorilor autohtoni, Opoziţia a promovat un proiect de lege prin care hipermarketurile să fie închise duminica, astfel încât cererea să fie direcţionată că pieţe, către producătorii agricoli autohtoni. Ca reacţie, premierul Victor Ponta a declarat că nu susţine o astfel de măsură, pentru că ar afecta încasările bugetare şi ar duse la disponibilizări de personal. Cu toate acestea, CE a fost sesizată pentru a se lua o decize la nivel comunitar.
Semnale pentru fermieri
Vizita ministrului Agriculturii la depozitul de legume şi fructe al lanţului de la magazine Profi s-a vrut un mesaj clar de susţinere a producătorilor interni de a-şi valorifica producţia în supermagazine.
“Într-adevăr, în România, producătorii nu au o putere de negociere foarte mare, atâta timp cât nu se creează acele grupuri de producători sau acele cooperative prin care pot să comercializeze în comun producţia. Dacă producătorii români erau mai puternici, azi nu aveam doar 40-50% din produsele comercializate ca fiind produse româneşti, ci mult mai multe. Şi această dezbatere pe care o facem este mai mult decât benefică, pentru că acum există din ce în ce mai multe produse româneşti şi din ce în ce mai bune din punct de vedere calitativ, dar urmează să reglementăm şi problema legată de piaţă. Este această bătălie legată de preţ şi de profitul producătorului. Vrem să creştem competitivitatea producătorului român pe toate aspectele: capitalizare, organizare, astfel încât să avem o dezvoltare durabilă a agriculturii româneşti”, adăugat Daniel Constantin.
Directorul general adjunct al Profi, Călin Costinaş, a afirmat că 70% din legumele şi fructele pe care le comercializează sunt de provenienţă românească în lunile în care există producţie, în timp ce în sezonul rece acest procentaj se inversează deoarece nu există în depozite marfă românească.
“Noi colaborăm cu producătorii locali, clienţii doresc produse “made in Romania”, iar noi vrem să le comercializăm, dar lipsa de asociere a producătorilor îşi spune cuvântul”, a subliniat directorul general adjunct al Profi, Călin Costinaş. “România nu are capacitate de condiţionare a produselor, de a asigura cantitatea de legume şi fructe şi la calitate corespunzătoare tot timpul anului”, a completat Costinaş.
Transparenţă, dar cu măsură
Oficialul Profi a ţinut să atragă atenţia şi asupra declaraţiilor din ultima vreme, când marile lanţuri de magazine au fost acuzate că îşi impun poziţia în relaţiile contractuale cu furnizorii de produse alimentare, asigurându-şi profituri notabile, în detrimentul colaboratorilor lor. “I-am făcut o propunere ministrului Agriculturii. Să trimită un expert din cadrul ministerului, care să facă o evaluare a profiturilor companiei. Îi asigurăm accesul la contracte, la toate documentele. Vrem transparenţă, pentru că se vehiculează că avem profituri foarte mari, lucru nereal”, a spus Călin Costinaş.
De la anunţul Guvernului prin care TVA la alimente se va reduce la 9%, s-a pornit un adevărat război între hipermarketuri, pe de o parte, şi consumatori şi furnizori, pe de altă parte. Informaţii din presă arată că lanţurile de magazine au trecut la creşterea preţurilor ca, de la 1 iunie, când se reduce TVA, să-şi maximizeze profiturile. Tot timpul, reprezentanţii hipermarketurilor au susţinut că nu au crescut preţurile. De de altă parte, Consiliul Concurenţei a declarat că lanţurile de magazine nu colaborează pentru înfiinţarea Comparatorului de preţuri.
Vicepreşedintele Profi a susţinut necesitatea asigurării transparenţei informaţiilor, dar, când a fost vorba să furnizeze date despre preţuri pentru Comparatorul Consiliului Concurenţei, a invocat din nou probleme ce nu pot permite asigurarea unui asemenea flux de informaţii.