Acasă Focus Agricol Producătorii de porumb sunt nemulțumiți de acordul UE – Mercosur

Producătorii de porumb sunt nemulțumiți de acordul UE – Mercosur

de L M

Producătorii de porumb din România sunt nemulțumiți de decizia Comisiei Europene de a încheia un acord de liber schimb cu Mercosur, organizație economică a mai multor state din America de Sud. Nemulțumirea vine din cauza concesiilor la importul de produse agroalimentare din țările Mercosur, în special de porumb și de produse derivate.

Comisia Europeană și Mercosur au încheiat un acord de liber schimb la data de 28 iunie 2019. Acest acord poate constitui o problemă importantă pentru sectorul agricol, din cauza concesiilor acordate sub formă de cote tarifare (TRQ), se arată într-un comunicat de presă al Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR). „În ceea ce privește producătorii de porumb europeni, aceștia consideră că facilitățile acordate sunt de natură să îngrijoreze, deoarece există prevederi specifice privind produse precum etanolul, porumbul dulce, etc. De asemenea, Comisia a acordat partenerilor Mercosur o cotă de export de 1 milion de tone de porumb și sorg fără taxe vamale”, precizează comunicatul.

Concesiile nu fac decât să continue să pună presiune pe prețurile interne ale UE, erodând în continuare competitivitatea sectorului european de porumb”, consideră APPR, care precizează că producătorii de porumb din toată Uniunea trebuie să facă față și altor concesii generate de alte acorduri comerciale, precum cele cu Ucraina sau Canada.

Producătorii din țara noastră se confruntă, suplimentar, cu presiunea excedentelor considerabile produse în zona Mării Negre, în special în Ucraina și Republica Moldova, care beneficiază de regim vamal preferențial. De asemenea, a fost încă o dată denunțată lipsa de coerență din politica comercială a UE, care impune propriilor agricultori standarde și condiții care fac producția din ce în mai dificilă și mai puțin rentabilă, în timp ce importurile de porumb provin prioritar din zone geografice care nu doar ca beneficiază de concesii tarifare, dar nici nu intră sub incidența legislației restrictive a UE în ceea ce privește produsele de protecție a plantelor și organismele modificate genetic”, atrage atenția APPR.

Asociația precizează că, la nivelul UE, suprafețele cultivate cu porumb se restrâng an de an, compensând cu importurile din ce în ce mai mai, acestea ajungând să asigure o treime din necesarul de consum.

Faptul că UE își consolidează locul întâi în topul importatorilor mondiali de porumb ar trebui să constituie un semnal de alarmă pentru autorități. Ar trebui, subliniez din nou, adoptate măsuri care, pe de o parte, să întărească protecția tarifară la granițele UE, iar, pe de altă parte, să permită fermierilor europeni accesul la inovație în protecția culturilor și cercetarea varietală, instrumente capabile să le ridice competitivitatea pe piața mondială, a declarat Arnaud Perrein, vicepreședinte al CEPM (Confederația Europeană a Producătorilor de Porumb) și președintele APPR, completează comunicatul.

APPR (Asociația Producătorilor de Porumb din România) este o asociație profesională formată din producători agricoli care dețin suprafețe de lucru cuprinse între 50 și 50.000 ha și din reprezentanți ai lanțului profesional de porumb din România. APPR face parte din Confederația Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari țări producătoare de porumb din Europa. Obiectivul principal este furnizarea de expertiză tehnică și economică pentru membri și organizațiile profesionale ale fermierilor din România.

din aceeasi categorie