Acasă Focus Agricol Primul somelier de lapte din lume la București

Primul somelier de lapte din lume la București

de L M

Aroma specifică laptelui provenit de la fiecare văcuță în parte poate deveni un avantaj în comercializarea lui, susține Bas de Groot, primul somelier de lapte din lume. Unele state din lume au început să practice un astfel de comerț, unde laptele este identificat până la nivel de animal, dar și în funcție de momentul când a fost recoltat, pentru că laptele de seară s-ar părea că este mai bun pentru asigurarea unui somn odihnitor de noapte.

Bas de Groot, primul somelier de lapte din lume, a făcut o degustare de lapte în cadrul târgului Indagra. În cadrul demonstrației au fost degustate, „în orb”, cinci feluri de lapte provenite din două ferme de vaci din nordul și sudul țării. De fapt, De Groot a vrut să arate că diversitatea tipurilor de lapte poate fi privită ca o mare oportunitate de promovare a afacerilor din domeniu și, în consecință, a consumului de lapte.

Dacă în România sunt 1,6 milioane de vaci putem spune că sunt 1,6 milioane de tipuri de lapte, iar cantitatea aceasta se dublează, pentru că laptele dat de văcuţe dimineaţa diferă de cel dat seara. Este un lucru fascinant, dar în acelaşi timp trebuie să menţionăm provocarea cu care fermierii se confruntă atunci când vor să îşi exploateze produsul”, a explicat Bas de Groot.

El a dat exemplu Olanda, unde, în cel mai mare lanț de supermarketuri, se vinde lapte identificat până la nivel de văcuță. Astfel, cumpărătorul știe de la ce văcuță provine laptele. Mai spune că un alt tip de diferenţiere a laptelui, care nu se regăseşte în Olanda, dar există în alte ţări, vizează laptele de dimineaţa şi laptele de seara, acesta din urmă fiind poziţionat ca un produs cu capacitate de relaxare, care induce un somn mai odihnitor.

Potrivit lui de Groot, diferențierile pot merge și mai departe. În funcție de rasa văcuțelor, se poate obține un anumit tip de lapte, ce poate fi folosit în anumite direcții. El a dat ca exemplul laptelui pentru cafea, provenit de la vaci din rasa Jersey, creat special pentru un client. Această rasă oferă un lapte cu un conţinut mai ridicat în proteină şi în grăsimi şi astfel s-a găsit un echilibru între aceşti indicatori fără să omogenizeze laptele. Aceasta este o poveste de diferenţiere bazată pe calitate cât şi pe destinaţia laptelui”, a spus somelierul.

Un alt segment de diferenţiere poate fi cel legat de bunăstarea animalului, în condiţiile în care sunt producători ce lucrează pe lapte provenit de la văcuţe care stau în hambar sau care lasă viţelul cu vaca, însă se pot face combinaţii între toate aceste elemente.

Primul somelier de lapte din lume a venit la București, la Indagra, la invitația „Casei Olandeze a Laptelui”. Casa Olandeză a Laptelui (Holland Dairy House) este un proiect susţinut de Ambasada Olandei, un parteneriat public-privat cu 16 companii olandeze din domeniul producţiei şi procesării laptelui. Proiectul şi-a dorit să dezvolte sectorul de lapte românesc cu ajutorul tehnologiei olandeze.

„Proiectul s-a desfăşurat pe o perioadă de trei ani şi se încheie acum cu participarea la Indagra. Pe parcursul celor trei ani s-au dezvoltat mai multe componente ale proiectului: latura business-to-business, training şi schimb de experienţă pentru fermierii români în Olanda, dar şi o componentă educaţională knowledge to knowledge între licee şi universităţi, a spus Mirela Scarlat, coordonatorul proiectului în Romania.

din aceeasi categorie