Acasă Focus Agricol Preşedintele a fost informat oficial despre pesta porcină africană

Preşedintele a fost informat oficial despre pesta porcină africană

de M G

Documentul privind apariţia şi evoluţia pestei porcine africane în România a fost depus vineri la Administraţia Prezidenţială în urma solicitărilor formulate public de către preşedintele Klaus Werner Iohannis, a anunţat, sâmbătă, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). De remarcat este faptul că Ministerul Agriculturii s-a decis să fie purtătorul de cuvânt în cazul pestei porcine africane, în condiţiile în care ministrul Daea, la ultima sa conferinţă, a ţinut să precizeze, mai voalat, că ministerul pe care îl conduce nu are rolul principal în acest domeniu.

“În urma aprecierilor publice formulate de preşedintele Klaus Werner Iohannis, din dispoziţia prim-ministrului Viorica Dăncilă, a fost depus la Administraţia Prezidenţială în data de 07.09.2018 documentul cu privire la <Apariţia şi evoluţia pestei porcine africane în România> de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, împreună cu Departamentul Situaţiilor Speciale de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor”, se precizează într-un comunicat al MADR.

 Documentul conţine informaţiile referitoare la apariţia, evoluţia, modul de acţiune privind prevenirea, combaterea şi eradicarea virusului pestei porcine africane.

 Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat autorităţilor guvernamentale să aducă sub control situaţia generată de răspândirea accelerată a virusului pestei porcine africane, să adopte de urgenţă măsuri pentru stoparea creşterii numărului de focare de pestă porcină africană, solicitând totodată despăgubirea cât mai rapidă a producătorilor afectaţi.

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţate pe 6 septembrie, numărul focarelor de pestă porcină africană de pe teritoriul României a ajuns la 826, acestea fiind active în 190 de localităţi din 11 judeţe, iar numărul total al porcilor afectaţi de boală sau ucişi a ajuns la aproape 160.000.

din aceeasi categorie